Entä jos?

Historiantutkimuksessa jossittelu on turhaa. Kirjailija voi kuitenkin halutessaan porautua tähän kiinnostavaan aiheeseen, monesti tuoden siihen jotakin omaperäistä. Todellisuudessa kaikki on vain spekulaatiota, sillä koskaan ei tiedä, mitä olisi tapahtunut, jos asiat olisivat menneet toisin.

11.22.63Stephen King loi aikakoneen, jolla hänen 11.22.63 henkilöhahmonsa Jake Epping (James Franco) matkustaa tästä vuodesta 1960-luvulle pelastaakseen presidentti Kennedyn salamurhalta. Epping haluaa muuttaa historian kulkua tekemällä oikein, mutta häntä vastaan eivät ole pelkästään Lee Harvey Oswald ja hänen porukkansa, vaan koko menneisyys.

Menneisyys on vahvasti opettaja Eppingia vastaan, mutta toimettomaksi tai yksin sankari ei jää. Ystävyys ja rakkaus löytyvät matkalta, ja kuten Epping monesti toteaa, ilman heitä hän ei olisi edes pärjännyt muutamaa elinvuotta 1960-luvulla.

Kahdeksanosainen minisarja on uskollinen Kingin samannimiselle kirjalle. Franco on itse pääroolin ohella ohjannut yhden jakson sekä ollut mukana tuottamassa sarjaa Kingin kanssa ja J.J. Abramsin kanssa. Kuten arvata saattaa, laatu ei jää sarjassa piiloon.

11.22.63Puvustus ja erityisesti lavastus on luotu hämmästyttävän hienosti, näyttelijät ovat huippuluokkaa ja sarja on kuuden mainion ohjaajan hellässä huomassa. Franco tekee yhden tähänastisen uransa parhaista ja monisävyisimmistä roolitöistä, jossa tunteet heittelevät laidasta laitaan. Myös Mika Kaurismäen Tyttökuninkaassa nähty Sarah Gadon tekee riipaisevan roolisuorituksen Eppingin rakkauden kohteena ja yhtenä sarjan tärkeimmistä hahmoista.

Tarina saa syvyyttä aina erkaantuessaan sivujuoniinsa, jotka uppoavat kokonaisuuteen erinomaisesti. Monesti sivujuonteet nousevat jopa pääasiaa kiinnostavammaksi, mutta silti sarjalle ei toivoisi yhtään enempää kuin kahdeksan jaksoa. Miinuksena 11.22.63:ssa ovat tietyt epäloogisuudet ja juonelliset epäjohdonmukaisuudet, jotka eivät ainakaan tv-versiossa saa selitystä.

11.22.63Bridget Carpenter on jaksottanut Kingin romaanin hienosti sarjan muotoon. 11.22.63 on hyvin koukuttava, sillä jokainen jakso jättää katsojan kysymysten äärelle. Tosin, kuten parhaat sarjat tai elokuvat, myös tämä jättää päättyessään paljon kysymyksiä katsojalle. Mennyttä on turha murehtia, mutta ajatusleikki on aina kiinnostava.

Olisiko maailmamme erilainen, jos JFK olisikin selvinnyt? Maailma voisi olla erilainen jo, mikäli tämä sarja olisi jäänyt tekemättä. Mitä pienimmilläkin valinnoilla saattaa olla kauaskantoiset vaikutukset.

* * * *
Arvostelukäytännöt