Oi teinirakkauden hurmaa!

Gil Jungerin ohjaama 10 Things I Hate About You ei olisi aito ja perinteinen teinielokuva ilman tiettyjä, hallitulla huolettomuudella höystettyjä elementtejä. Hyvikset ovat aina pohjimmiltaan verrattoman hyviä, pahikset taas mahdottoman pahoja ja edelleen, molemmat ryhmittymät ovat hyvin laihoja ja hyvin kauniita. Koulumaailma on kulissi, jonka puitteissa juhlitaan ja leikitään ihmissuhdeleikkejä, joiden suppeahkoilla väliajoilla saatetaan joskus opiskellakin. Aitoa, sataprosenttista teinielokuvaa! Gil Jungerin löyhä ja nykyaikaistettu tulkinta William Shakespearen näytelmästä Kuinka äkäpussi kesytetään toteuttaa teinielokuvan perusolemuksen edellytyksiä varsin mallikkaasti.

10 Things I Hate About You - © 1999 Touchstone PicturesCameron (Kolmas kivi auringosta -sarjasta tuttu Joseph Gordon-Levitt) rakastuu ihanaan Biancaan (Larisa Oleynik, niin ikään Kolmas kivi auringosta -sarjasta tuttu) ensimmäisenä koulupäivänään uudessa koulussa. Ongelmia tuottaa paitsi Biancaan rakastunut omahyväinen Joey (Andrew Keegan), myös Biancan isä, joka ei anna tyttärensä deittailla, ellei tämän äkäpussi-sisar Kat (Julia Stiles) halua harrastaa samaa. Kat tietenkin sattuu olemaan tyttö, jota treffailu ei lainkaan kiinnosta, mikä saa Cameronin ystävineen luomaan hurjan suunnitelman: he palkkaavat epämääräisen Patrickin (Heath Ledger) taltuttamaan raivottaren. Tästä alkuasetelmasta käsin elokuva lähtee kerimään auki ihmissuhdesolmujaan.

10 Things I Hate About You - © 1999 Touchstone PicturesKyse on elokuvasta, joka on kiva. Mikä tahansa elokuvahan ei voi olla kiva sanan syvimmässä merkityksessä; kivuudessakin on omat sävynsä ja astevaihtelunsa, joiden aitoutta voi joskus olla hyvinkin vaikea erottaa häiriötekijöiden joukosta. 10 Things I Hate About You on aidosti kiva elokuva - se ei ole elokuva, jonka katsottuaan tuntisi tarpeettoman voimakasta halua ulista estottomasti pelkästään siitä syystä, että juuri nähty audiovisuaalinen kokemus olisi vedonnut jonkinlaiseen ihmisyyden perusolemukseen, paljastanut kenties jotakin olennaista ja ennennäkemätöntä. Teinielokuva, mikä tahansa, on yleensä poikkeuksetta sellainen, joka on sen tyhjänpäiväisyyksiin vedoten helppo repiä riekaleiksi ja polkea riekaleet tomuun ja tuhkaan jalkojensa juureen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että 10 Things I Hate About Youssa ei ole kyse siitä, että olisi hetkellisesti tai mystisesti epäilyttävää, etteivätkö toisilleen täydellisesti sopivat parit saisi loppujen lopuksi toisiaan tai etteikö paha saisi palkkaansa. Tämä kaikki on niin itsestään selvää, ettei siitä pohjimmiltaan voi enää edes olla kyse.

10 Things I Hate About Youn kivuus kiteytyy elokuvan lopussa: videota ei kannata heti elokuvan päätyttyä napsauttaa pois päältä, sillä lopputekstien rullatessa elokuvan loppuun on sisällytetty kimara pilalle menneitä otoksia, jotka naurattavat vähintään yhtä paljon kuin itse elokuva. Ennen kaikkea 10 Things I Hate About Youta voi pitää suloisen harmittomana huvina, jota on suositeltavaa katsoa mieli avoimena ja itse elokuvan väistämättömiin keskinkertaisuuden häivähdyksiin ja ennalta arvattavuuksiin takertumatta. Keskinkertaisuudet ja ennalta arvattavuudet ovat sivuseikka. 10 Things I Hate About You on omassa lajityypissään varsin riemastuttava ja hyväntuulinen elokuva. Kiva, kiva elokuva!

ks. ensi-ilta