Avioero lapsen silmin

Kirjailija Henry Jamesin (1843–1916) yhteydessä mainitaan usein hänen arkisia asioita ja tapahtumia uuvuttavan yksityiskohtaisesti kuvaileva kerrontatyylinsä. Ulkoisen juonen sijaan hänen teoksissaan keskeisempää onkin henkilöiden sisäinen maailma. Mitä Maisie tiesi -teoksen (1897) keskiössä on vanhempiensa huoltajuuskiistan riepottelema pikkutyttö, joka kasvaa tarinan aikana näkemään elämän ja ihmissuhteiden mutkikkuuden.

What Maisie KnewOhjaajakaksikko Scott McGeheen ja David Siegelin Jamesin romaanista tekemässä elokuvasovituksessa tarina ja henkilöt on siirretty kekseliäästi 1800-luvun yläluokkaisesta Lontoosta nykypäivän New Yorkiin: Maisien äiti (Julianne Moore) on nyt epäsäännöllistä elämää viettävä rocktähti ja isä (Steve Coogan) paljon matkusteleva taidekauppias. Vanhempiensa sijaan kuusivuotiaalla Maisiella (Onata Aprile) synkkaa paremmin baarimikkona työskentelevän Lincolnin (Alexander Skarsgård) ja skotlantilaisen au pairin Margon (Joanna Vanderham) kanssa. Muodostaisivatko he yhdessä mahdollisen uusioperheen?

Alkuperäistä romaania lukemattomalle katsojalle McGeheen ja Siegelin elokuva näyttäytyy varsin tyylitajuisena ja vähäeleisenä klassikon modernisointina, josta puuttuu samalla lajin teoksille tyypillinen paperinmakuisuus. Lapsen vaikutelmiin perustuvan kerronnan sovittaminen elokuvan muotoon on toteutettu niin ikään taidokkaasti ja hienovaraisesti: keskeisessä osassa ovat juuri ei-aikuisen näkökulmasta keskeiset hetket ja asiat kuten nukkumaanmenot, veneiden uittamiset ja värityskirjat kuin katkerat erot äidistä ja isästä.

What Maisie KnewKerronnan vaivattomuuden lisäksi elokuvan tehoa lisäävät sen erinomaiset näyttelijäsuoritukset – näistä keskeisimpänä tietysti pääosan esittäjä Aprile, joka on paitsi hellyttävä, myös ennen kaikkea hämmästyttävän luonteva roolissaan. Ylenmääräinen söpöily ja eroaiheeseen sisältyvä sentimentaalisuus pidetään viisaasti kohtuuden rajoissa säästämällä elokuvan sydäntäsärkevin hetki sen loppuun. Nerokas ja ajatuksia herättävä päätös ei silti ole muuhun teokseen nähden tippaakaan liian paisutteleva tai alleviivaava.

Kaiken kaikkiaan pienimuotoinen What Maisie Knew lukeutuu siis ehdottomasti ensi-iltaelokuvien kannalta hiljaisempana pidetyn kesäsesongin positiivisiin yllätyksiin. Se toimii paitsi keskivertoa älykkäämpänä ihmissuhdedraamana, myös mahdollisena kannustimena tutustua Jamesin romaaneihin. Virkistävän näkökulmansa vuoksi elokuvaa voisi suositella kaikille, niin vanhemmille kuin heidän jo aikuisille lapsilleen.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo:3,8 /5 henkilöä