Entä jos?

Aikakone on uudelleenfilmatisointi H.G. Wellsin samannimiseen romaaniin pohjautuen. George Palin elokuva ilmestyi 1960, nyt ohjauksesta vastaa H.G. Wellsin pojanpojanpoika Simon Wells. Aikakone on Simonin ensimmäinen elävillä näyttelijöillä varustettu. 90-luvulla hän teki muutaman animaatioelokuvan.

© 2002 - Warner Bros. & DreamWorks PicturesAlexander Hardegen (lonttoposkinen Guy Pearce) on tiedemies, joka rakentaa aikakoneen päästäkseen muuttamaan menneisyyden traagista tapahtumaa. Erinäisten pysähdysten jälkeen Hardegen joutuu vahingossa 800 000 vuoden päähän tulevaisuuteen. Evoluutio on jakanut ihmiskunnan kahtia: maan alla asuvat morlokit saalistavat eloi’ta.

Nykymittapuun mukaan Aikakone on liian lyhyt (97 minuuttia). 800 000 vuotta käsitellessä voisi pari tuntiakin vierähtää. Henkilöhahmot jäävätkin Alexia lukuun ottamatta ohuiksi. Jeremy Irons tekee takuutyötä Morlokkien johtajana ja teinipoppari Samantha Mumba ihan mukiinmenevän suorituksen eloi-tyttö Marana. Päänäyttelija Pearce ei jostain syystä oikein kolahda.

Erikoistehosteet ovat hienoja, kuten DreamWorksilta ja Industrial Light & Magicilta sopii odottaakin. Ajankuluminen pikakelauksella on vakuuttavan näköistä. Morlokit ovat myös pelottavia. Musiikki on sitä iänikuista adiemushuhuilun ja sinfoniatättärään yhdistelmää, joka saa kananlihalle.

© 2002 - Warner Bros. & DreamWorks PicturesAikakone on melkein koko perheelle (K-11) suunnattu fantasia, jossa ei ole mitään arveluttavaa. Laajojen segmenttien tavoittelu tekee siitä hieman harmittoman. Toisaalta kansanmurhiin assosioituva kuvamateriaali morlokkien kammioissa hätkähdyttää. Scifi ja yliluonnolliset aiheethan ovat Sormusten Herrojen ja Tähtien Sotien myötä olleet pitkään jatkuneessa nosteessa. Näyttävää työtä toki, ja ehkä herättää joitain kysymyksiä kaiken katoavaisuudesta ja peruuttamattomuudesta. Perinteinen neito pulassa -tapaus Mad Max 3 ja Apinoiden Planeetta -vaikutteilla, mutta ei kauhean huono.

"Entä jos?", kyselee tiedemies halutessaan muuttaa tulevaisuuden. Entä jos olisi mahdollisuus pidentää Aikakonetta, syventää sivuhenkilöhahmoja, erottaa elokuvan säveltäjä ja kannustaa erikoistehosteryhmää, puvustajia ja maskeeraajia hyvästä työstä? Jäämme odottelemaan tieteen kehittymistä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,8 / 5 henkilöä