Joulukalkkuna

Ensinnäkin joku voisi oikaista junttien jenkkien harhaopit joulupukin kotipaikasta Pohjoisnavalla, sillä syrjäisen Suomenkin lapset tietävät joulupukin asuvan Korvatunturilla. Eihän Pohjoisnavalla ole kuin jäätä meren päällä. Meressäkös se pukki kelluu? Toisekseen tämän elokuvan kaltaiset kerskakulutuksen ylistysvirret voisi jättää tyystin veisaamatta.

Kun ihminen lapsesta asti altistetaan ideologialle, että joulua ei voi olla ilman joulupukkia ja lahjojen saamista, on lopputuloksena läjäpäin kukkaronnyörejä yli talousvarojensa venyttäviä kuluttajia, jotka silmät väärinpuolin kuolaroiskeet kainalossa juoksevat marketit ruuhkalle maailman turhimman krimskramssun perässä. Jossain historian hämärissä joulun tarkoitus oli vielä hiljentyä juhlistamaan Kristuksen syntymää. Nykyään henkisen hyminänkin taso on kalkyloitunut iskelmäntähtien levyille lurittamiin jouluveisuihin.

© 2002 Walt Disney PicturesJo useamman vuoden takainen Mutta mitä tapahtui joulupukille (1994) oli vielä ihan kiva Tim Allenin hassuttelema jouluelokuva. Jatko-osassa ei ole enää mitään kivaa. Pukin pitää hankkia itselleen muori tai pukkileikit loppuvat siihen, samalla pitää pistää teiniangstinen poika kuriin sekä vielä pelastaa joulu muovisen pukkiplagiaatin militanttihankkeilta. Ainoa hauskuus koko elokuvassa oli käsittämättömiä möyryävä tekoporo.

Tim Allen saattaisi olla ihan hauska heppu veistellessään vitsejä keski-ikäisen keskiluokkaisen keskinkertaisesta kurjuudesta. Tämä osasto kilpistyy tässä leffassa vain kylmäkiskoisen rehtorin liehittelyyn joulumuoriksi. Mokoma illistely on lapsikatsojille varmasti tuhannen tylsää verrattuna siihen kakofoniaan, jota joulupukin pajalla pyöritetään ja jonka äänimaailmassa ainakin desibelejä riittää.

Elokuvan kulutuskeskeinen sanoma voitelee äänekkäästi markkinatalouden rattaita. Moisen maailmantuhon manaaminen on kauhistuttavuudessaan sitä luokkaa, että lapsille olisi varmasti jo terveellisempää syöttää ennemmin vaikka kahdeksankymmentäluvun kauhukalkkunaa Jouluyö murhayö kuin tällaista kaupallisella sokerisuudella kuorrutettua joulukalkkunaa.

*
Arvostelukäytännöt