Kuoleman näkymätön käsi ohjaa lihamarkkinoita

The Final Destination 3D, Final Destination -kauhusarjan neljäs elokuva, olisi luultavasti jäänyt tekemättä ilman viime aikojen 3d-innostusta. Käyttämättömästä Salaiset kansiot -käsikirjoituksesta vuonna 2000 alkunsa saaneen sarjan lähtökohta on yksinkertainen ja samanlainen joka osassa. Päähenkilö näkee elokuvan alussa enteen, minkä ansiosta joukko ihmisiä pelastuu onnettomuudesta. Loppuajan Kuolema korjaa satoaan petaamalla onnettomuustilanteita selviytyjiä varten, ja selviytyjät yrittävät puolestaan huijata viikatemiestä.

The Final Destination 3DKovinkaan syvälle determinismin ja predestinaation syövereihin ei mennä vaikka ykkösosassa vilpitöntä yritystä onkin, mutta parhaimmillaan jengiä pistetään palasiksi viihdyttävän kieroutuneesti ja mustan huumorin sävyttämänä. Mistään merkkiteoksista ei siis ole kyse, vaan keskitason genretavarasta.

Viihdyttävyys, huumori ja keskitaso ovat kaukana The Final Destination 3D:stä, jonka on ohjannut myös kehnosta kakkososasta vastuussa ollut David R. Ellis. Elokuva kestää vain 80 minuuttia, mutta tuntuu silti liian pitkältä. Digivideolle kuvattu elokuva näyttää halvalta, juoni kaikkine käänteineen on katsojaa loukkaavaa ajanhukkaa millä kuolinkohtaukset kytketään yhteen, ja 3d:tä ylikäytetään jatkuvasti tavaroiden sinkoillessa päin katsojaa. Viimeksi mainittua asiaa voi pitää myös plussana, jos ei ole vielä päässyt 3d-elokuvaa kokemaan.

The Final Destination 3DKuolinkohtaukset, shokeeraaminen ja verellä läträäminen ovat syy tämäntapaisen elokuvan tekemiselle. Tässäkin viitekehyksessä The Final Destination 3D on surkea elokuva. Gorekohtauksissa tekijät ovat parhaansa mukaan välttäneet huumoria ja mielikuvituksen käyttöä ja luottaneet liikaa odottamisesta syntyvään jännitteeseen ja tietokone-efektien voimaan.

Osa edellisten elokuvien viehätystä huumorin lisäksi oli kaikissa monimutkaisissa tavoissa, joilla yksinkertainen asia – tappaminen – toteutettiin. Nyt liikutaan samoilla valjuuden tasoilla kuin pääosissa olevat kiiltokuvateinit. Liekö sitten 3d:n ansiota, että The Final Destination 3D on sarjan tuottoisin elokuva. Reaktio päin näköä lenteleviin tavaroihin onkin ainoa tunne, jonka elokuva onnistuu herättämään.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä