Talvisotaa alppimaisemissa
Kun unohtaa sellaiset lievästi totuuden vastaiset seikat, kuten Neuvostoliiton osallistuminen olympialaisiin jo vuonna 1936, suomalaiskyläläisten keskieurooppalaistyyppiset asusteet, huikeat pohjoiskalifornialaiset alppimaisemat ja liikekannallepanoilmoituksen väärä vuosiluku 1940, Hollywoodin harvinainen kunnianosoitus Suomen talvisodalle, Ski Patrol (1940), tarjoaa varsin nautittavan, joskin lyhyen katsomiskokemuksen. Kaikesta näkyy, että kyseessä on tuon ajan B-tuotanto ja ohjaaja Lew Landers ohjasi seitsemän muutakin elokuvaa samana vuonna. Elokuva esitetään ensimmäisen kerran julkisesti Suomessa talvisodan alkamisen muistopäivänä 30.11. sekä 6.12. teatteri Orionissa Helsingissä.
Ski Patrol kuvaa kolmen kilpahiihtäjän, suomalaisen Viktorin (Philip Dorn), amerikkalaisen Dickin (John Arledge) ja neuvostoliittolaisen Ivanin (Reed Hadley) kamppailua vuoden 1936 talviolympialaissa ja heidän sen jälkeistä kohtaamistaan sodan aikana ja tilanteessa, jossa neuvostohyökkääjät yrittävät vallata suomalaisten hallussa olevaa vuorenhuippua. Elokuvan loppu on äärimmäisen pateettinen, mutta hyvin linjassa vastaavien propagandaelokuvien kanssa.
Elokuvan valoilla ja varjoilla leikkivää tyylikästä mustavalkokuvaa on 1940-luvun alun sotaelokuvien tapaan ryyditetty arkistofilmeillä. Vaikka tämän selvästi huomaa, ratkaisu pikemminkin tukee kokonaisuutta kuin rikkoo sitä. Mielenkiintoinen on myös Ski Patrolin erittäin kansainvälinen näyttelijäkaarti. Philip Dorn oli alun perin hollantilainen, Julia-lottaa näyttelevä Luli Deste itävaltalainen ja puolalaista Jania näytellyt Henry Brandon oli saksalainen. Näin sekä näyttelijöiden että heidän monikansallisten rooliensa avulla on pyritty korostamaan, miten koko maailma oli tuolloin Suomen puolella ja valmis auttamaan. Ja puhuvat vielä englantiakin hiukan kömpelöllä Suomi-aksentilla! Taisi tuon kokonaisvaltaisemman avun kanssa kuitenkin olla vähän niin ja näin. Ainakin Britannian parlamentti väitteli vielä talousavusta, kun itse sotatoimet olivat jo päättyneet alkuvuodesta 1940.
Hollywoodissa tehtiin sodan aikana myös muita ja isomman budjetin elokuvia, joiden avulla luotiin kuvaa liittoutuneiden yhteisrintamasta akselivaltoja vastaan, näistä ehkä tunnetuimpana vuoden 1943 Tehtäväni Moskovassa (Mission to Moscow), jossa Neuvostoliittoa käsiteltiin kovinkin silkkihansikkain. Tuolloinhan Suomi puolestaan oli jo vihollisen leirissä. Ski Patrol on kuitenkin kauan unohdettuna pysynyt pieni elokuva, jonka esiin tuomisesta lämpimät kiitokset elokuvaharrastaja Jarmo Raitiolle, joka sai aikanaan sen olemassaolosta vihiä.
Esitysajat ja lisätiedot: KAVA
Seuraava:
Real Steel
Rockyn ja Transformersin yhdistelmä toimii, jos on kaksitoistavuotias.
Edellinen: Artturi Joulu – Joulupukin poika
Antamisen iloa ja joulumieltä täynnä oleva animaatio kampanjoi jouluun liittyvää suorittamispakkoa vastaan.