Puun vallassa

Viime aikoina valkokankailla on nähty useampi menetystä kuvaava elokuva. Rabbit Hole – takaisin elämään käsittelee lapsen menetystä akuutin surukokemuksen jälkeen, kun taas Kova kuin kivi kuvaa erilaisia selviytymiskeinoja isänsä kuolemaa kostavan tyttären tarinassa. Puu lähestyy aihetta perheen kautta. Suru on kokemuksena yksilöllinen ja eri asteet tuovat mukanaan omat ongelmansa.

The TreeKun perheen isä kuolee sydänkohtaukseen kotimatkallaan, pysähtyy koko perheen elämä. Äiti, Dawn (Charlotte Gainsbourg), hukkuu murheeseensa, eikä pysty pitämään huolta perheestä. Vanhin poika astuu isänsä saappaisiin hakien isän entistä työpaikkaa ja ottaen paikkansa perheenpäänä. Nuorin pojista lakkaa puhumasta ja perheen tytär alkaa viettää kaiken aikansa pihapuussa, koska hän on vakuuttunut siitä, että isän sielu on siirtynyt siihen. Pian puu valtaa perheen kodin, niin henkisesti kuin fyysisesti.

Vaikka perhe ei usko tyttären kertomuksiin isän sielunvaelluksesta, nousee puu eräänlaiseksi perheen jäseneksi. Sille puhuminen lohduttaa ja se on myös muistutus perheen yhteisistä hetkistä. Niin kauan kuin perhe pysyy murheen saartamana, puu suojelee heitä. Kun asiat alkavat muuttua ja perhe löytää uuden otteen elämään, tuntuu puu kostavan sen putoilevilla oksilla ja tuhoten juurillaan talon putkiston.

The TreePuu käsittelee perheen isän menetystä pitkän aikavälin puitteissa. Kyse ei ole vain alkushokin aiheuttamasta reaktiosta, vaan myös surun suvantovaiheista ja erilaisten selviämistapojen kuvaamisesta. Kaikki perheenjäsenet eivät toivu yhtä nopeasti ja toiset taantuvat alkuvaiheen tunnelmiin rohkaisevan alun jälkeen. Pihapuu on voimakas muistutus menneestä ja se kietoo perheen syleilyynsä kuin mustekala. Surutyön alussa muisto menneestä voi olla helpottava asia, mutta ajan myötä muistoihin tukeutuminen voi olla raskasta.

Julie Bertucellin kolmas elokuva pyrkii vangitsemaan murheen tunteen, eikä tarjoamaan ratkaisuja oikeanlaiseen suremiseen. Sen katse australialaiseen luontoon on täynnä eurooppalaista eksoottisuuden kaipuuta. Kaukainen maa tarjoaa kasvualustan mystiselle luontokuvalle, mikä muuttaa puun maagiset ominaisuudet paikoin mahdollisiksi.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä