Naamion takaa

Sosiaalista mediaa ja identiteettiä tutkailevat elokuvat ovat usein täynnä pelkoa internetin kavalasta maailmasta. Itsensä keksiminen tuo mukana petollisen ilmapiirin, jossa mihinkään ei voi luottaa. Olen kuka haluat ei kuitenkaan näe sosiaalista mediaa uhkana, jossa viekkaat ihmiset väijyvät sinisilmäisiä uhrejaan. Se on pikemminkin surullinen paikka, jonne yksinäiset pakenevat arkeaan. On kiinni sosiaalisen median käyttäjistä, millaisen tarinan sinne rakentaa.

Celle que vous croyezClaire (Juliette Binoche) on tunnemyrskyn kourissa, eikä sen ylipääsemiseen auta kuin käydä koko tilanne läpi uuden terapeutin kanssa (Nicole Garcia). Entisen poikaystävän vakoiluun luotu facebook-profiili tuo Clairen elämään nuoren miehen Alexin (François Civil), joka ihastuu oikopäätä fiktiiviseen parikymppiseen Claraan. Koston unohtuessa Claire huomaa muistuttavansa päiväpäivältä enemmän rakastunutta teinityttöä, mutta onko nuori mies ihastunut vain huolettomaan Claraan vai kiinnostaako tätä naamion takana piilotteleva keski-ikäinen eronnut äiti.

Clairesta tehdään heti alusta asti epäluotettava kertoja. Hän joutuu luomaan luottamuksellisen suhteen uuteen terapeuttiin, kun tuttu tuki sairastuu juuri, kun Claire on keskellä tunnekuohua. Hän ei tieten tahtoen ole kavala vaan häpeä ja itsepetos yhdistyvät uuden ihmisen kohtaamiseen. Arki Clarana on myös alkanut kadottaa Clairen otetta omaan itseensä. Terapiakertomuksen käyttäminen antaa mahdollisuuden erilaisten näkökulmien päällekkäisyyksille. Clairella on tarve kertoa tapahtumista totuudenmukaisesti, mutta samalla hän kaunistelee omia sosiaalisten sääntöjen rikkomuksiaan.

Celle que vous croyezKoska Olen kuka haluat keskittyy Clairen näkökulmaan, jäävät muut elokuvan hahmot etäisiksi. Alex on ääni puhelimessa tai kuva tietokoneen näytöllä. Syvä rakkaus on pitkälti Clairen kokemus, jonka vastavuoroisuudesta ei kuulijalla ole varmuutta. Ihastuessaan Claire tuntee nuortuvansa ja lapset sekä entinen aviomies häviävät hänen ympäriltään. Mitä pitemmälle Claire tarinassaan pääsee, sitä enemmän hän alkaa janoamaan tunteilleen vastakaikua tai oikeutusta terapeutiltaan, joka kuitenkin vaikenee kuin muuri.

Vaikka yhden subjektiivisen näkökulman käyttö on kiinnostava ratkaisu, tekee se myös tarinasta hitaasti etenevän. Clairen kertomuksesta käy ilmi syvempiä salaisuuksia, joita hän ei ole suostunut itselleenkään paljastamaan, mutta niihin päästään liian myöhään. Kun Clairen näkökulmasta irtaannutaan loppua kohden, menettää tarina myös fokuksensa. Tarinoiden täydentäminen hivenen eri näkökulmasta venyttää pitkää loppua jo entuudestaan.

Celle que vous croyezOlen kuka haluat kytee pienellä liekillä läpi tarinansa. Sen kevyen eroottiset päiväunet ja tunnontuskista rakennetut karkumatkat eivät kuitenkaan vie mihinkään. Elokuva yrittää olla jännityskertomus, mutta tarina ei kanna siihen. Juliette Binochen karismalla liikkuva elokuva ei olisi mitään ilman energistä keskushahmoaan.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä