Mieletön Marilyn

Vuonna 1956 kuherruskuukauttaan näytelmäkirjailija Arthur Millerin kanssa viettävä Marilyn Monroe matkusti Lontooseen tekemään elokuvaa Prinssi ja revyytyttö (The Prince and the Showgirl). Brittielokuvassa My Week with Marilyn hypätään näihin kuvauksiin, joissa Monroen vastanäyttelijänä oli näyttelijälegenda Laurence Olivier – studiokohtaukset on jopa kuvattu samassa studiossa kuin vuonna 1957 ilmestynyt komedia.

My Week with MarilynJoku saattaa ajatella, että legendaarisen elokuvatähden elämä on loppuun kulunut aihe. My Week with Marilynin näkökulma on kuitenkin tarpeeksi erikoinen. Elokuva perustuu Colin Clarkin tositapahtumia kertaaviin kirjoihin My Week with Marilyn ja The Prince, The Showgirl and Me. Kirjoissaan Clark kertoo, kuinka hän vähän päälle parikymppisenä nuorukaisena pääsi paitsi työskentelemään elokuvassa myös viettämään viikon kenties maailman kuuluisimman naisen kanssa.

Asetelma on hauska: nuori Clark seikkailee elokuvatuotannon maailmassa, ja arvoituksellinen Marilyn kiehtoo sekä poikaa että katsojaa. 1950-luvun maailman visuaalinen toteutus on myös onnistunut. Draaman käsikirjoitus ja ohjaus eivät mene juuri pintaa syvemmälle, mutta ansiokkaat näyttelijäsuoritukset pelastavat paljon.

My Week with MarilynMarilynin rooli ei ole niitä helpoimpia. Michelle Williams onnistuu kuitenkin vangitsemaan ikonisen näyttelijän olemuksen niin puheen, liikkeen kuin ulkonäönkin osalta. Marilynin omaleimainen tapa näytellä välittyy elokuvantekoa esittävistä kohtauksista. Williamsin Marilyn on, kuten esikuvansa, sekoitus seksikkyyttä, huumorintajua ja tietenkin haavoittuvaisuutta. Tähti esitetään äärimmäisen sympaattisena eikä missään nimessä vain pinnallisena blondina.

Elokuvassa ei ole unohdettu näyttelijän kimaltelevan maineen kääntöpuolta: alkoholin ja lääkkeiden väärinkäyttöä, myrskyisiä ihmissuhteita, ammatillista epävarmuutta tai järkkyvää mielenterveyttä. Elokuvassa näytetään vain yksi lyhyt aika Marilynin elämästä, mutta hänen traaginen loppunsa on kaikkien tiedossa.

My Week with MarilynEddie Redmayne näyttelee Marilyniin ihastuvaa nuorta Colin Clarkia raikkaasti. Niin ikään hyviä näyttelijöitä vilisevissä sivuosissa nähdään tuttuja kasvoja aina Emma Watsonista Judi Denchiin.

My Week with Marilyn ei ole erityisen kunnianhimoinen, syvällinen tai ideaansa lukuun ottamatta persoonallinen draama. Elokuva pysyy kuitenkin kasassa näyttelijöiden ansiosta ja tarjoaa elokuvahistoriasta kiinnostuneille oivaa epookkia.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 8 henkilöä