Tom Sawyer 2012

Teksasilaisen Matthew McConaugheyn etelän aksentti kuulostaa Mudissa niin vakuuttavalta, että näyttelijää voisi pitää syntyperäisenä arkansasilaisena. Aksentti on tärkeä osa nimihahmon persoonaa ja sen hallitseminen puoli voittoa. Viimeistään tämä rooli osoittaa hurmuritähden varttuneen vakavasti otettavaksi näyttelijäksi. Kun Mud sytyttää kokon karkottaakseen pahat henget veneestään, hänen äänestään ei kuule leikinlaskua.

MudAlkutilanne ja tapahtumapaikka muistuttavat vanhanaikaisista poikaseikkailuista, varsinkin Mark Twainin teoksista. Jotkut hahmot voisivat olla suoraan hänen sivuiltaan revittyjä. Päähenkilöinä on kaksi poikaa, Ellis (Tye Sheridan) ja Neckbone (Jacob Lofland), jotka asuvat pikkupaikkakunnalla jokirannassa. He löytävät autiolta saarelta puuhun juuttuneen veneen ja veneestä Mudin (Matthew McConaughey), joka on piilotellut saarella jo jonkin aikaa.

Mud on taikauskoinen aikamies, joka on joutunut vaikeuksiin murhattuaan miehen, joka loukkasi hänen rakasta Juniperiaan (Reese Witherspoon). Murhan takia Mud on saanut peräänsä virkavallan lisäksi kostonhimoisen gangsterikoplan. Pojat päättävät auttaa kaupunkia välttelevää mutta luotettavan oloista miestä veneen kunnostamisessa.

MudElokuva on sijoitettu Arkansasiin, josta käsikirjoittaja-ohjaaja Jeff Nichols on kotoisin. Tuttu tapahtumapaikka avaa Nicholsille mahdollisuuden keskittyä tarinaansa ja esitellä elämää jokivarressa turhia selittelemättä tai alleviivaamatta.

Twain-vaikutteista huolimatta tarina on kaukana leikkimielisestä. Nichols tekee kiinnostavan ratkaisun jättäessään jännitystarinamaiset elementit taustalle keskittyäkseen ihmissuhdekuvaukseen. Elokuvasta tulee lopulta kyyninen pohdinta siitä, miten naiset käyttävät miehiä hyväkseen. Kaikilla hahmoilla on kokemuksia onnettomasta rakkaudesta, jonka ylipääseminen tuntuu mahdottomalta.

MudMud esimerkiksi on pohjimmiltaan yksinkertainen tappelupukari, jonka vilpitöntä rakkautta Juniper käyttää ottoisä Tomin (Sam Shepard) mielestä häikäilemättä hyväkseen. Ihmissuhteita käsitellään kyynisesti, sillä jokainen Mudissa nähtävä parisuhde on tuhoon tuomittu. Useimmiten vika on naisissa, mikä johtuu pääosien miesvaltaisuudesta. Naisten näkökulmaa ei liiemmin kuunnella.

Hyvistä puolistaan huolimatta Mud kaipaisi pientä rönsyjen trimmausta. Elokuvan kannalta turhaa painolastia ovat ainakin takaa-ajajia esittelevät kohtaukset, jotka eivät vie juonta eteenpäin tai nostata jännitystä mitenkään, sekä Nicholsin vakionäyttelijä Michael Shannonin esittämä sukeltaja-Gale. Kaikista synneistä liikapaino on kuitenkin helpoin antaa anteeksi. Mud on epätäydellinen kuten päähenkilönsä.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 11 henkilöä