Tyylikäs testamentti

Michael Jacksonin oli tarkoitus hyvästellä esiintymislavat sarjalla konsertteja Lontoon O2-areenalla. Mittavaa show'ta harjoiteltiin kuukausikaupalla. Kamerat tallensivat harjoituksia, sillä materiaalia oli tarkoitus hyödyntää dvd-julkaisussa.

Jacksonin äkillinen kuolema vain vähän ennen konserttisarjan alkamista nosti harjoituksissa taltioidun materiaalin aivan uuteen arvoonsa. Kyseessä oli ainutlaatuinen testamentti popin kuninkaan viimeisistä esityksistä. Kallisarvoisesta aineistosta valkokankaille koostettu This Is It -musiikkidokumentti olisi voinut helposti livetä halpahintaiseksi tähden kuolemalla rahastukseksi, mutta onneksi tekijät ovat kunnioittaneet niin Jacksonia kuin hänen fanejaan.

This Is ItThis Is It on audiovisuaalisena elämyksenä upea kokemus ja musiikkidokumenttina onnistunut kokonaisuus. Ohjauksesta on vastannut Kenny Ortega, jonka harteilla oli myös konserttisarjan ohjaus. Keskipisteessä on spektaakkelimaiseen esitykseen valmistautuminen. Henkilökuva, historiikki ja muistelot on viisaasti jätetty pois. Fokus on Jacksonissa artistina.

Michael Jacksonista voi henkilönä olla montaa mieltä, mutta artistina ja taitelijana hän oli ansaitusti popin kuningas. Viisikymppisen Jacksonin laulu ja tanssi on edelleen vangitsevaa. Jacksonin perfektionistinen suhtautuminen esiintymiseensä ja biisiensä soittamiseen herättää kunnioitusta, vaikka ei lukeutuisikaan miehen faneihin. Dokumentin fokus on tässä mielessä hienosti skarpissa. Tarkoitus on luoda Jacksonista kollektiivista muistoa ainutlaatuisena artistina, ja tässä This Is It onnistuu esimerkillisesti.

© Sony Pictures EntertainmentMusiikkiesitysten harjoituksissa on paikoin todellista imua. Dokumentin soundimaailma tukee hyvin huippusoittajien suorituksia ja meno tempaa väistämättä mukaansa. Riisutulta harjoituslavalta välittyy aito tekemisen meininki, jota ei välttämättä aistisi viimeistä yksityiskohtaansa myöten hiotusta valmiista konsertista. Inhimilliset tekijät ovat nyt läsnä, ja sen annetaan näkyä. Samalla valottuu, kuinka mittavasta projektista suuren show'n suunnittelussa ja valmistelussa on kyse.

Dokumentissa on myös taiten väistetty liiallinen tähtensä ylistäminen ja hymistely. Soittajien ja tanssijoiden puheissa kuuluu enemmän vilpitön kunnioitus Jacksonia kohtaan kuin tarkoituksellinen kehu. Kovin analyyttiseksi tai syväluotaavaksi ei Jacksonista annettua kuvaa voi sanoa, mutta niiden dokumenttien aika on kenties joskus myöhemmin.

This Is It on rehellinen kunnianosoitus Michael Jacksonille ja suuri huomionosoitus hänen faneilleen. Dokumentti myös muistuttaa Jacksonin olleen kaiken mediasirkuksen keskelläkin aito, vertaansa vailla oleva artisti.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä