Hetken huumaa

Magic Mike XXL:n trailerissa on kohtaus, jossa strippaamisen huonekalujen tekemiseen vaihtanut Mike alkaa kehitellä tanssirutiinia kesken hitsaushommien.

Magic Mike XXLFlashdance-henkinen kohtaus oli niin selkeää mainosmateriaalia ja katsojan miellyttämistä, että luulin sen olevan tehty pelkästään traileria varten. Olin väärässä. Kohtaus löytyy myös elokuvasta, vieläpä pidennettynä versiona. Se edustaa hyvin kokonaisuutta, joka on pakkomielteisyyteen asti kiinnostunut katsojan viihtyvyydestä ja eskapismista. Tarinassa on kyse strippareiden halusta saada kaikki naiset viihtymään ja tuntemaan olonsa hyväksi, ja elokuva itsessään on samoilla linjoilla.

Magic Mike oli Steven Sodenberghin draamakomedia unelmien tavoittelusta ja perustui osittain Channing Tatumin omiin kokemuksiin stripparina. Se ei kaivannut jatkoa. Siksi onkin hyvä, että jatko-osan sijasta Magic Mike XXL tuntuu epilogilta, jossa kerrotaan vapaamuotoisesti hahmojen tekemisistä varsinaisen tarinan jo päätyttyä.

Magic Mike XXLMike haluaa unohtaa arjen murheet ja lähtee vielä kerran vanhojen stripparikavereidensa kanssa tien päälle. Päämääränä on vuosittain järjestettävä strippareiden tapaaminen. Elokuva on yhdistelmä tie-elokuvaa, musikaalia ja urheiluelokuvaa, mutta mistään voitosta ei olla kilpailemassa. Henkilökohtaiset demonit on selätetty ja skismat sovittu jo edellisessä elokuvassa. Kyse on vain siitä, onnistuvatko jätkät vetämään vielä yhden hyvän show’n.

Ja onnistuvathan he. Elokuva on pelkkää pintaa monessakin mielessä. Muutamassa kohtauksessa päästetään nurkan takana luuraava arki estradille, muuten sen täyttävät äärimmäisen treenatut rinta- ja vatsalihakset. Matkalla tapaamiseen piipahdetaan muun muassa drag show’ssa ja luksustason naisille suunnatussa strippitalossa, ja nautitaan etelän bellejen vieraanvaraisuudesta.

Magic Mike XXLPinnallisuus on myös avain elokuvan toimivuuteen, siihen miksi se on niin viihdyttävä ja hyväntuulinen. Magic Mikessä keskityttiin pitkäjänteiseen unelmien tavoitteluun, XXL:ssä keskitytään estottomasti hetken huumaan ja hekumaan. Toinen toistaan näyttävämmät strippaus- ja musiikkikohtaukset muodostavat elokuvasta arviolta puolet, mutta pelkästään niiden varaan elokuva ei luota. Elokuva on pornahtava, mutta ei pornoa: Mike ja kaverit omistautuvat asialleen täysin ja haluavat tehdä hetken fantasiasta täydellistä. Mutta sieltä täältä putkahtaa esille yksityiskohtia siitä, miksi kaverit haluavat tehdä sen Viimeisen Reissun.

Se tekee lopun puolituntisesta magnum opus -strippishow’sta niin katarttisen kokemuksen sekä hahmoille että katsojalle. Magic Mike XXL välittää hahmoistaan, jotka puolestaan välittävät naisten nautinnosta yli kaiken. Omalla tavallaan se tekee elokuvasta yhtä feministisen kuin Mad Max: Fury Roadista.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä