Öljyväriä valkokankaalle

Merkittävien taitelijoiden elämäntapahtumat ovat usein traagisia, ja juuri siksi niin houkuttelevia myös elokuvanteon kannalta. Silti taiteilijoista tehdyt filmatisoinnit tuppaavat enimmäkseen kertomaan kohteensa tarinan kronologisesti, ja pääpaino on harvoin pelkästään tuotannossa. Myös hollantilainen, moderniin taiteeseen suuresti vaikuttanut taidemaalari Vincent van Gogh on aiemminkin päätynyt elokuvien aiheeksi, mutta vuoden 2017 versio hänen tarinastaan kokeilee tarinankerrontaa uudella tavalla.

Loving VincentVan Gogh muistetaan etenkin mielenterveysongelmistaan ja vimmaisesta luovuudestaan. Surullinen tosiseikka on, ettei taiteilija saanut elinaikanaan juurikaan arvostusta, vaan kuoli köyhänä ja sairauden riivaamana. Loving Vincent luottaakin siihen, että yleisö tuntee van Goghin henkilökuvan ja ilmaisun pääpiirteissään, ja sukeltaa kirjaimellisesti miehen taiteen sisään.

Tapahtumat sijoittuvat vuoden päähän Vincent van Goghin kuoleman jälkeen. Kuolleen taiteilijan ystävä Armand Roulin (Douglas Booth) on lähtenyt toimittamaan Vinceltiltä (Robert Gulaczyk) jäänyttä kirjettä tämän veljelle Theolle, mutta perillä Ranskassa käy ilmi, että myös Theo on kuollut pian veljensä jälkeen. Armand alkaa jututtaa kyläläisiä, yrittäen saada selville totuuden van Goghin epäselväksi jääneestä kuolinsyystä. Taiteilijan sielunmaisemaa avataan hetkittäin kirjeenvaihdon kautta, mutta Armandin salapoliisintyö film noir -estetiikan ja väriloiston keskellä saa eniten huomiota.

Loving VincentTuotantotiimi on päätynyt kehittämään tiettävästi ennennäkemättömän uuden tekniikan, joka hyödyntää käsityötä. Loving Vincent on maalattu 125 hengen tiimin voimin kokonaan öljyväreillä, ja sen jälkeen animoitu liikkuvaksi kuvaksi. Puolitoistatuntista elokuvaa varten on maalattu 65 000 teosta, tarkasti van Goghin käyttämällä tyylillä. Lopputulos on ilman muuta kaunista katsottavaa: rikkaan ja eläväisen tekstuurin lisäksi herkutellaan van Goghin alkuperäisillä maalauksilla, joita on upotettu kohtauksiin läpi koko elokuvan.

Vaikka loistelias toteutus kunnioittaa mestarin elämäntyötä ja taustoittaa maalausten syntyä, syvempi katsaus syihin ja seurauksiin jää uupumaan. Van Gogh itse esiintyy elokuvassa vain mustavalkoisissa takaumissa. Ratkaisu on tuore, joskin erikoinen, sillä katsoja jää väistämättä paitsi useista mielikuvitusta kiehtovista tapahtumista. Myyttinen korvan irti leikkaaminen latistuu sivuseikaksi, ja taiteilijan tuotantoon vaikuttanut pitkä kamppailu mielisairauden kanssa jää valitettavan ohueksi teemaksi.

Loving VincentTekikö Vincent van Gogh itsemurhan vai tuliko hän maalaispoikien ampumaksi? Siihen Loving Vincent ei vastaa sen paremmin kuin historiantutkimuskaan. Elokuva maalaa uskottavan kuvan taiteilijan elämän loppuajoista, mutta jättää käyttämättä monta hyvää tilaisuutta päästä käsiksi tämän sisimpään ja perintöön taidemaailmalle.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 4 henkilöä