Kiusatut löytävä toisensa

Japanilaisanimaatio Lonely Castle in the Mirror perustuu Mizuki Tsujimuran vuoden 2017 menestysromaaniin. Vuonna 1980 syntynyt Tsujimura on kirjoittanut toistakymmentä kirjaa, joista yhtäkään ei liene suomennettu. Lonely Castle in the Mirror -romaanin menestys kotimaassaan johti varsin luonnollisena jatkumona elokuvaan, tarkemmin animaatioon.

Lonely Castle in the MirrorTarinan keskiössä on yläasteikäinen Kokoro, joka jättäytyy koulusta kiusaamisen takia. Huoneessaan oudosti hehkuva peili johdattaa Kokoron outoon linnaan, jota emännöi pieneltä tytöltä vaikuttava Susikuningatar. Linnassa Kokoro tapaa muita ikätovereitaan. Heidän tehtävänsä on etsiä avainta huoneeseen, joka toteuttaa toiveen. Etsimisen sijaan olennaisemmaksi nousee nuorten tutustuminen toisiinsa.

Tarinan linna-asetelmassa on paljon tunnistettavia elementtejä tutuista saduista. Fantasiamaailma on läpi tarinan kulkeva taustakangas, johon varsinaiset teemat maalataan näkyviksi. Vertauskuvallinen rakennelma on siten samanlainen kuin saduissa yleensä eli mielikuvituksellisessa tarinassa käsitellään todellisia asioita. Ja kiusaaminen on hyvin todellinen asia. Teema on väkevästi Lonely Castle in the Mirrorin ydintä.

Lonely Castle in the MirrorLinnan tapahtumien ohella elokuva kertoo Kokoron arjesta, elämästä kotona ja yrityksistä käydä koulua. Systemaattinen kiusaaminen, jonka luonnetta ei koulussa opettajien toimesta täysin ymmärretä, sysää Kokoron käpertymään yhä enemmän itseensä. Peilin kautta avautuvan linnan maailman voi osaltaan nähdä Kokoron mielen tuottamana paikkana, jossa omaa nurkkaan ajettua asemaa ja ahdistusta kykenee edes jotenkin purkamaan.

Toisaalta linna näyttäytyy myös todellisena paikkana, jossa kiusatut löytävät toisensa inhimillisten peruselementtien äärellä. Kokemusten jakaminen ja toisten tukeminen johtaa ystävyyteen ja voimaantumiseen kohdata oma tilanteensa asioiden ratkaisemiseksi.

Teemoja kuljetetaan vähitellen avautuvan juonen avulla. Vaikka tarinan juonelliset tapahtumat ja käänteet eivät varsinaisia yllätyksiä tarjoakaan, jännitteen rakentaminen toimii ja katsomisintensiteetti pysyy yllä kaksituntisessa elokuvassa, myös nuoremmalla katsojalla.

Lonely Castle in the MirrorLonely Castle in the Mirror ei matalasta ikärajastaan huolimatta ole pienempien lasten piirretty vaan kohderyhmä on selkeästi esiteini-ikäisistä teini-ikäisiin. Nuoremmalle katsojalle juoni ei ole helpoimmasta päästä, vaikka palaset lopussa loksahtavatkin paikoilleen. Tarinan teemojen avautuminen hitaasti etenevän juonen kautta vaatii siinä määrin keskittymistä ja kokonaisuuden hallintaa, että ainakin kohderyhmän nuoremmassa päässä vanhemman voi olla hyvä hieman avata elokuvaa.

Lopussa elokuva myös sukeltaa teemojen osalta varsin syviin vesiin, eikä liikuttumiseltakaan voi täysin välttyä. Japanilaisanimaatioissa on outo taika viedä varsin syvälle emootioihin, vaikka tarinassa tai teemoissa ei varsinaisesti olisikaan mitään uutta tai ihmeellistä. Lonely Castle in the Mirrorinkin inhimilliset peruselementit on kerrottu loputtoman monta kertaa niin lasten kuin aikuisten elokuvissa. Siitä huolimatta japanilaisanimaation äärellä huomaa syventyvänsä näiden teemojen pariin sangen vakavasti.

Ulkoisesti Lonely Castle in the Mirror ei yllä sisältönsä tasolle. Japanista on viime vuosina tullut visuaalisesti sen verran näyttäviä ja kiehtovia animaatioita, että niiden rinnalla Lonely Castle in the Mirror näyttäytyy toteutukseltaan kaavamaisena. Linnan ja Kokoron arjen välillä on kerronnallisesti perusteltavissa oleva sävyero, mutta muutoin kuvallinen kerronta jää tavanomaiseksi.

Lonely Castle in the MirrorKaksituntisen elokuvan tarinankerronnassa painopiste on takapainotteinen eli tarina alkaa kunnolla muotoutua teemoineen vasta toisella tunnilla. Kerronnan rytmitystä olisi ensimmäisen tunnin osalta voinut tehostaa, jolloin kokonaisuus olisi ollut elokuvallisesti jäntevämpi. Nyt kaksituntinen elokuva on pitkälti vain tarinaan rakentuvien jännitteiden varassa saamatta kunnolla tukea audiovisuaalisesta kerronnasta.

Puutteistaan huolimatta Lonely Castle in the Mirror on vakavampien teemojensa myötä tervetullut tuulahdus usein hieman keveiden valtavirta-animaatioiden joukossa.

* * *
Arvostelukäytännöt