Tervetuloa Fuckheadistaniin

London Has Fallen on jatko-osa muutaman vuoden takaiselle Olympos Has Fallenille. Alkuperäinen elokuva oli Die Hard -klooni, joka saapui teattereihin juuri ennen toisen studion identtisellä synopsiksella valmistamaa White House Downia. Molemmissa elokuvissa Valkoinen talo päätyy terroristien haltuun ja presidentin pelastaminen on yhden jokamiehen tehtävä. White House Downissa jokamies oli Channing Tatum ja presidentti Jamie Foxx, kun taas Olympos Has Fallenissa jokamiestä esittää Gerard Butler ja presidenttiä Aaron Eckhart.

London Has Fallen Vaikka Olympos Has Fallen oli hitti, se ei jättänyt minkäänlaista jälkeä populaarikulttuuriin. Jatko-osa on kuitenkin tehty. Tällä kertaa presidentti ja hänen henkivartijansa matkustavat Lontooseen pääministerin hautajaisiin. Seremonia kuitenkin paljastuu muslimiterroristien ansaksi.

Kaikki Euroopan valtioiden johtajat Merkeliä muistuttavaa Saksan liittokansleria myöten teurastetaan. Jihad on alkanut, mutta onneksi paikalla on amerikkalainen action-sankari Mike Banning (jota esittää skotti-Butler), joka on valmis toimittamaan terroristit takaisin ”Fuckheadistaniin”, kuten hän terroristien kotia kutsuu.

London Has FallenTilanteen laukeaminen selitetään elokuvassa huonosti, mutta ilmeisesti syyrialaispakolaiset ovat soluttautuneet Lontoon poliisivoimiin ja valmistautuneet kahden vuoden ajan maailman tuhoisinta terrori-iskua varten. He ovat myös soluttautuneet MI6:een ja pystyvät vaivatta ottamaan koko kaupungin haltuunsa, vaikka sen pitäisi valtiollisten hautajaisten aikaan olla turvallisimmillaan. Juonen naurettavuus löyhkää takariviin asti.

Pariisin ja Belgian terrori-iskujen jälkeen elokuvaa on vaikea tulkita minään muuna kuin pelon lietsontana. On pienoinen yllätys, että ruotsalaisohjaaja Babak Najafi on itsekin iranilaistaustainen pakolainen, sillä elokuva voisi yhtä hyvin olla jonkun medialukutaidottoman islamofobin tekemä. Ja mikä pahinta, se on ruma myös ulkoisesti. 60 miljoonan hintalapulla koristeltu elokuva ei ole varmaan koskaan näyttänyt näin halvalta. Samalla kun digiräjähdykset ja digituli nuolevat Lontoon maamerkkejä, kaduilla virtaa digiveri.

London Has FallenLondon Has Fallen muistuttaa paljon Asylum-tuotantoyhtiön pahamaineisia elokuvia, jotka ovat suoraan dvd:lle tehtyjä karkeita pienen budjetin kopioita Hollywoodin megaleffoista. Jos olisin nyt Asylumin johtoportaassa, olisin huolissani, koska London Has Fallen osoittaa Hollywoodin pystyvän tekemään puhdasta Asylum-huttua ihan itse.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 3 henkilöä