Marginaalista valtavirtaan

The Mindy Projectin (2012–2017) luoja Mindy Kaling on tehnyt pitkän uran televisiossa. Hän aloitti vähemmistökiintiön kautta ensimmäisissä kirjoittajahuoneissaan. Nyt hän on kirjoittanut Late Nightin, jossa käsittelee ohjelmasta ponnistamisen herättämiä ulkopuolisuuden tunteita. Etu työllistymisessä pakottaa todistelemaan omaa asemaansa kaksin verroin ja erilaisen näkökulman edustaminen voi tuntua vaikealta muuten homogeenisessä huoneessa. Late Night on sukellus miesvaltaisten myöhäisillan puheohjelmien maailmaan, joiden hektisessä virrassa selviäminen vaatii nopeita vastaiskuja ja teräviä kynsiä.

Late NightMolly (Mindy Kaling) on haaveillut urasta koomikkona ja tarttuu oitis työtilaisuuteen, kun Late Night with Katherine Newbury -ohjelma pyrkii avartamaan näkökulmiaan ja etsii naiskoomikkoa riveihinsä. Miehisen ja valkoisen kirjoittajahuoneen työilmapiiri on nurkkakuntainen ja kerran särmikäs Katherine Newbury (Emma Thompson) on pehmentänyt otettaan vuosien saatossa. Molly tuo ulkopuolisen katseen ohjelman pysähtyneeseen maailmaan ja yrittää herättää Katherinessa vanhan innostuksen ohjelmaansa.

Late Night käyttää edukseen romanttisen komedian rakennetta, tosin tällä kertaa tavoitteena ei ole rakkaus vaan molemminpuolisen kunnioituksen löytäminen. Kaksikon yhteinen taival ei lähde helposti liikkeelle, koska Molly on ainoa, joka uskaltaa kritisoida Katherinea tämän jämähtämisestä paikoilleen. Eri maailmoista tulevien naisten on kuitenkin etsittävä yhteinen sävel pelastaakseen Katherinen uran ennen kuin viihdebisneksen naisille asettama ikäraja alkaa tulla vastaan.

Late NightKomedian kirjoittamisen aiheekseen nostava Late Night on enemmän draama kuin komedia. Se on huumoria täynnä, mutta keskittyminen koomikkojen vitsien takana lymyävään suruun vakavoittaa elokuvan luonnetta. Kalingin huumori puree parhaiten kirjoittajahuoneen työhön mehevillä vitseillään, mutta elokuvan vilpittömyys tuntuu pulppuavan enemmänkin ohjaaja Nisha Ganatran tyylistä. Näppärä sanailu päähenkilöiden välillä olisi kaivannut hieman terävämpää ajoitusta nostaakseen Kalingin tekstin humoristisemman puolen vahvemmin esiin. Nyt painotus on draaman puolella.

Televisioviihteen parissa pitkään työskennellyt Kaling iskee tarkasti kirjoittajahuoneen kipupisteisiin. Saman näkökulman toistuminen on muuttanut kirjoitushuoneen kaikukammioksi, jossa huono ja lapsellinen käytös vain vahvistaa itseään. Pelko uudistua estää rikkomasta toimivaa kaavaa ja voittomarginaalin tarkkailu luo paineita miellyttää kaikkia. Miehinen maailma näkyy niin vitseissä kuin siinä, minkälainen käytös ikääntyvälle naisjuontajalle sallitaan. Jättiyhtiöiden sananvallastakin Late Night löytää huumoria, kun Molly siirtyy kemikaalialalta kirjoittajaksi television puolelle.

Late NightOtteeltaan kevyt Late Night onnistuu käsittelemään vakavaa aihettaan saarnaamatta, mutta silti ponnekkaasti argumentoiden. Näkökulmien monimuotoisuuden puolesta liputtava elokuva saa kaksikkonsa kemiasta kaiken irti, ja hurmaavassa vireessä oleva Thompson loistaa piikikkäänä Katherinena. Hieman kyynisempi ote olisi teroittanut satiirisempaa puolta tekstissä, mutta lopputulos on kuitenkin hallittu kokonaisuus, joka vilpittömästi uskoo aiheeseensa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,7 / 3 henkilöä