Tulista tulkintaa

Espanjalaista mainstream-elokuvaa näkee nykyään ani harvoin, mitä nyt Yleisradio silloin tällöin näyttää jonkun vanhemman produktion pitääkseen yllä imagoaan julkisen palvelun kanavana. Toisaalta, nykyisten elokuvakompleksien aikakaudella kaupalliset syyt eivät yleensä anna myöten ns. tuntemattomien eurooppalaisten elokuvamaiden tarjonnalle. Siksi onkin miellyttävä kokemus, kun kohdalle osuu kivan Unelmiesi tyttö -elokuvan kaltainen hyvin näytelty ja toteutettu, mutta kuitenkin isolla panostuksella kankaille tuotu kelpo tekele.

Vuonna 1938 Espanjan sisällissodan raivotessa kiihkeimmillään Francon hallinto yrittää luoda suhteita natsi-Saksaan lähettämällä espanjalaisen filmiryhmän kuuluisille UFA-studioille kuvaamaan andalusialaista musikaalia. Jylhät saksalaiset ovat pian ihmeissään latinalaisen temperamentin edessä ja erityisesti huikean kaunis tähtinäyttelijätär Macarena(!) Granada (Penélope Cruz) hallitsee ilmapiiriä mielin määrin. Ei aikaakaan, kun kolmannen valtakunnan kulttuuripolitiikasta vastaava Joseph Göbbels (Johannes Silberschneider) rakastuu tähän tulisesti. Göbbels, joka vihasi juutalaisia, mutta piti kuitenkin heistä sängyssään, kuvataan armottomana häntäheikkinä, joka tekee itsestään narrin vain päästäkseen olemaan ihanan Macarenan kanssa. Kaksikon kissa ja hiiri -leikki onkin Unelmiesi tytön kohokohtia.

25-vuotias Penélope Cruz lienee nykyään lähellä kansainvälistä läpimurtoa maanmiehensä Antonio Banderasin tavoin: seuraavaksi hän esiintyy Billy Bob Thorntonin nykywesternissä All the Pretty Horses yhdessä Matt Damonin ja Bruce Dernin kanssa.

Vakavalla aiheella ei leikitä

La Niña de tus ojos / The Girl of Your Dreams / Unelmiesi tyttö - © 1998 LolafilmsToisin kuin esimerkiksi yliarvostettu ja Oscar-gaalassakin muistettu Kaunis elämä, Unelmiesi tyttö ei leiki arjalaisessa yhteiskunnassa väistämättä kaikkialla näkyvällä toisenlaisten ihmisten sorrolla. Kun Kauniissa elämässä hymyiltiin keskitysleirillä, vilkkaat espanjalaiset vakavoituvat täysin, kun ruskeapaidat saapuvat. He vaistoavat, että kotimaan ja Saksan yhteistyöllä ei ole tulevaisuutta.

Unelmiesi tytön vakavin puute koskee juonen liiallista polveilua. Kerrontaa pitkitetään tarpeettomaksi leikkaamalla mukaan irrelevantteja kohtauksia, joilla ei ole mitään merkitystä elokuvan lopun kannalta. 20 minuuttia lyhyempi versio olisi riittänyt yhtä vakuuttavan tuloksen aikaan saamiseen.

Erinomainen lisä vuoden elokuvatarjontaan - niille harvoille, jotka tämän yhdellä kopiolla levityksessä olevan mainion eteläeurooppalaisen produktion sattuvat näkemään.

* * *
Arvostelukäytännöt