Ibizan ihmemies

Mukamas tositarinana kerrottu brittikomedia It´s All Gone Pete Tong vaikuttaa reiluun puoleenväliin saakka melkoiselta sotkulta. Jossain kestonsa kultaisen leikkauksen kohdalla Michael Dowsen elokuva yllättäen ryhdistäytyy. Siitä sukeutuu erinomainen inhimillinen komedia, jossa Ibizan klubikulttuurin hedonismi ja aidosti humaani elämänasenne lyövät koskettavasti kättä.

Frankie Wilde (Paul Kaye) on Ibizan bailulomahelvetin kuumin tekno-DJ. Levylassen touhujen ohessa Wilde valmistelee varmaksi superhitiksi povattua albumiaan, tekee tuottajan hommia, ja kiskoo tietenkin tonneittain kokaiinia nokkaansa. Nousujohteinen ura saa dramaattisen käänteen, kun Wilden synnynnäinen, piilevä kuulovamma alkaa mahdollisimman epäterveellisen työympäristön vaikutuksesta paheta. Pian Frankie on umpikuuro, epätoivoisesti vajavaisuuttaan peittelevä juoppo hylkiö. Ystävät hylkäävät, kaikki menee.

Wilden tarina on kerrottu osaksi perinteisen näytelmäelokuvan, osaksi musiikkifilmeissä paljon käytetyn mukadokumentin keinoin. Illuusiota Wilden aitoudesta pidetään yllä tarinankuljetuksen sekaan leikatuilla haastatteluilla, joissa ihan oikeat tähti-DJ:t Carl Coxista Pete Tongiin luonnehtivat Wilden soundia ja olemusta sekä tämän traagista tilannetta.

Pitkään It´s All Gone Pete Tongin on vaikea päättää, mihin suuntaan se haluaa mennä. Yhtenä hetkenä se on koskettava tragedia, toisena Ibizan musiikkiskenen tarkka kuvaaja, kolmantena tuskastuttava, ruumiinvammoilla ja rappioalkoholismilla ilakoiva ja suorastaan vastenmieliseltä tuntuva puskakomedia.

Muotopuolen elokuvan mukana kannattaa silti roikkua sen loppupuolelle saakka. Kuin ihmeen kaupalla filmi kiteytyy, löytää oman tyylilajinsa ja sanottavansa. Frankien elämä saa uuden, yllättävän käänteen, jota ei tässä ole sen tarkemmin syytä paljastaa. Juuri sen myötä It´s All Gone Pete Tong muuntuu kasvutarinaksi. Hurskastelemaan ei luojan kiitos ryhdytä, mutta Frankien huuruinen elämäntyyli joutuu kokonaan uudenlaiseen ristivalotukseen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä