Hollywood-kliseillä myydään Saimaa-lomia

Rahaongelmainen kaverikaksikko (Cameron Duckett & Keenan Proctor) pakenee Los Angelesista vaikeuksiaan Saimaan seudulle, missä odottaa perintönä rikkauksien yhteydessä mysteerinen, vielä kehitteillä oleva applikaatio. Osakemaailmaa kontrolloiva appi ei saa päästä vääriin käsiin ja siitä taistellessa Insite-elokuvassa käydään löntystellen läpi kaikki tusinatoimintajännärin kliseet.

InsiteSuurin osa elokuvasta tapahtuu Saimaan rannalla olevassa huvilassa, ja Varkauden kaupunki on ostanut elokuvaan liudan kaunista dronekuvaa kuin suoraan turismimainoksesta. Nämä rahat on käytetty jahdin ja luksusautojen vuokraamisen lisäksi kymmeneen minuuttiin, jonka aikana Hollywood-näyttelijä Eric Roberts tulee näyttämään naamaansa suomalaiseen indie-tuotantoon. Näistä rakentuu myyvä traileri tylsähköön elokuvaan.

Koska Insiten budjetti tuntui menevän yhteen staraan, loput näyttelijät eivät suorituksillaan juuri kannattele menoa. Realitytähti ja tubettaja Janni Hussi pääsee sivupääosassaan eniten esittelemään rallienglantiaan. Draamaa viiltävät aksentit herättäisivät myötähäpeää, mutta koko hommaa tasoittaa kuitenkin myös jenkkinäyttelijöiden tönköhköt suoritukset, jotka yhdistettynä suomalaisten sössötykseen saa kaiken tuntumaan etäisen kiusalliselta ja teennäiseltä.

Eksentristä koodaria ensiroolissaan esittävä Antti Kyllönen taitaa ainoana näyttelijänä tiedostaa, minkälaisesta live action -piirretystä on kyse. Miehen ärsyttävän ylivedetty naamanvääntely änkytyksineen sopii elokuvaan paremmin kuin mikään muu pätkään ahdettu elementti, ja Kyllösen suoritus onkin lopulta positiivisin elokuvasta mieleen jäänyt asia.

InsiteRakenteeltaan meininki muistuttaa lukuisista keskinkertaisista amerikkalaisista jännäreistä. Riidat sivuutetaan suuremman pahan päihittämiseksi, pääosassa oleva mies ja nainen päätyvät yhteen, afroamerikkalaisen henkilön ihonväristä heitetään ainakin pari mukahauskaa läppää ja lopun toimintakliimaksissa kukaan ei osu pyssyillään tylsässä takaa-ajossa. Ehkä tämä jollekin tarkoittaa, että Suomessa on vihdoin tehty kunnon Hollywood-elokuva, mutta itse keksisin kyllä kyseisestä maailmasta parempaakin apinoitavaa kuin nämä kliseet.

Insite on kuvattu litteästi ja tuntuu vaihtelevan mainos- ja saippuaoopperaestetiikan välillä riippuen hieman kohtauksen lokaatiosta ja näyttelijöistä. Tyylillisesti mikään ei jätä vaikutusta, ja sisätilojen lisäksi kuvauspaikat ovat huvilan piha rantoineen, takaa-ajo järvellä sekä pari satunnaista ulkokuvaa LA:n ja Suomen erottelemiseksi.

InsiteElokuva varmasti palvelee tiettyä Hollywood-meininkiä Suomeen janoavaa yleisöä. Pätkä on kuitenkin sekä kotimaisen että jenkkielokuvan mittareilla parhaimmillaankin vain keskinkertaista hassuttelua, joka kiinnostaa enemmän kuriositeettina kansainvälisen yhteistyönsä vuoksi kuin omana elokuvanaan. Näyttipähän hauskalta tehdä, ja sitä varmaan olikin.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä