Vapauttava värinä

Historiallisia romanttisia komedioita ei tulvi elokuvateattereihin turhan usein. 1880-luvun viktoriaaniseen Lontooseen sijoittuva Hysteria osoittaa, että se on sääli. Tanya Wexlerin ohjaama omaperäinen elokuva kertoo todellisiin tapahtumiin pohjautuvan tarinan vibraattorin keksijästä.

HysteriaNuori idealistinen lääkäri Mortimer Granville (Hugh Dancy) pääsee töihin hysteriaa sairastavia naisia hoitavan tohtori Robert Dalrymplen (Jonathan Pryce) vastaanotolle. Hoitomenetelmänä käytetään naisten keskuudessa suosittua lantionpohjan hierontaa, joka inspiroi nuorta Mortimeria luomaan mullistavan keksintönsä. Vaikutuksen häneen tekevät myös tohtorin tyttäret. Sovinnaiseen Emilyyn (Felicity Jones) Mortimer ihastuu heti, mutta köyhäintaloa johtava uudistusmielinen Charlotte (Maggie Gyllenhaal) herättää aluksi kummastusta.

Hieromasauvan historiasta kertovan komedian voisi kuvitella suosivan rääväsuista ja osoittelevaa huumoria, mutta Hysteria onnistuu pysyttelemään tyhjäpäisten vitsien yläpuolella. Elokuva on tyylikäs, mutta ei lainkaan totinen. Seksuaaliselle nautinnolle naureskellaan, mutta ei karkeasti, vaan lämminhenkisesti. Huumorin keinoin elokuva kyseenalaistaa auktoriteettien aseman ja vitsailee etenkin länsimaisen lääketieteen kustannuksella.

HysteriaHumoristisen vireen rinnalla Hysteria kuljettaa vakavampiakin teemoja. Feministisiä ja sosialistisia aatteita kannattava Charlotte ei suostu nielemään vallitsevia totuuksia vaan pyrkii muuttamaan maailmaa. Charlotten hahmon kautta elokuva tulee pohtineeksi luokkaeroja, naisen asemaa ja lääketieteen valtaa. Elokuvassa kysymykset sijoitetaan 1800-luvun lopun kontekstiin, mutta ajankohtaisia ne ovat nykyäänkin.

Romanttisten juonikuvioidensa puolesta Hysteria ei pääse yllättämään, sillä asetelma on hyvin kaavamainen. Elokuvan tapahtumat eivät kuitenkaan onneksi kuvita vain romanssin syttymistä, vaan vibraattorin keksiminen nousee keskeisempään rooliin. Naisten hysteriaa ja hieromasauvan syntyvaiheita käsittelevä tarina tekee elokuvasta persoonallisen genrensä edustajan.

Hysteria on hyväntuulinen elokuva, joka kuin ohimennen tulee kyseenalaistaneeksi yhteiskunnan valta-asemia. Tarina vibraattorin keksimisestä tuo romanttiseen komediaan sopivasti räväkkyyttä ja särmää.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä