Sangen sympaattinen sydäntensärkijä

Ranskalaiset romanttiset komediat tapaavat olla amerikkalaisia vastineitaan piirun verran viehättävämpiä. Pascal Chaumeilin Heartbreaker ei tee poikkeusta tähän sääntöön, sillä elokuva on keskivertaista parempi genrensä edustaja. Vaikka teos on saanut suomenkielisessä levityksessä hämmentävästi englanninkielisen nimen, kyseessä on todella ranskalainen elokuva.

HeartbreakerJuonensa puolesta Heartbreaker ei tarjoa genren ystäville mitään kovin ennenkuulumatonta. Onnettomissa parisuhteissa eläviä naisia ammatikseen viettelevä Alex (Romain Duris) saa vastaan varsinaisen haasteen, kun hänet palkataan rikkomaan häitä suunnittelevan Julietten (Vanessa Paradis) suhde. Pian tunteet ovat solmussa yhdellä jos toisellakin, kun henkilöt yrittävät tasapainoilla ulkopuolisten odotusten ja omien toiveidensa välillä.

Tunteidensa vietäväksi joutuva rakkauden ammattilainen on romanttisissa komedioissa ahkeraan käytetty hahmo, jonka yksi versio on nähty esimerkiksi genren kulmakivessä Pretty Womanissa. Tuttuja kuvastoja vilisee Heartbreakerissa enemmänkin, mutta niistä huolimatta se onnistuu olemaan yllättävän lämminhenkinen ja raikas elokuva. Henkilöhahmot ovat kokonaisia ja aitoja ihmisiä, ainoastaan Julietten puoliso (Andrew Lincoln) tuntuu turhan paperiselta. Elokuva on vapaa ärsyttävästä pinnallisuudesta ja tekohauskuudesta, joka leimaa usein romanttisia komedioita.

HeartbreakerElokuvan kuvaama elämäntapa ja miljöö on selkeästi yläluokkainen loistohotelleineen ja ravintoloineen. Heartbreaker ei kuitenkaan mässäile kuvatessaan varakasta elämäntyyliä, kuten esimerkiksi mahtailevuudessaan liiallisuuksiin menevät Sinkkuelämää -elokuvat. Alexin velat ja hänen yrityksensä rahahuolet raaputtavat ylellisen elämän pintaan pientä säröä, mutta suuremmin elokuva ei päädy yhteiskunnallisia ristiriitoja pohtimaan.

HeartbreakerHurmaavinta Heartbreakerissa ovat lopulta muutamat sympaattiset yksityiskohdat, jotka saavat katsojan kiintymään henkilöhahmoihin. On hankala olla hymyilemättä esimerkiksi kohtaukselle, jossa kovaa ja kylmää esittävä Juliette laulaa autossa salaa Wham!:in Wake Me Up Before You Go Go -hittiä. Elokuvan huumori on maanläheistä ja aidosti hauskaa.

Heartbreaker on kevyt kesäinen välipala, joka jättää katsojalle hyvän mielen. Se ei sorru genren helmasynteihin, vaikka lainaakin paljon. Viehättävät yksityiskohdat ja hyvin rakennetut henkilöhahmot tuovat elokuvaan aitoa sydämellisyyttä, jota toivoisi näkevänsä useammassakin romanttisessa komediassa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 3 henkilöä