Kohti kuolemaa

Toimivaan elokuvaan tarvitaan vain yksi hyvä idea. Happy Death Day (2017) oli napakka kauhukomedia hemmotellusta opiskelijatytöstä, joka huomasi elävänsä verisesti loppuvaa syntymäpäiväänsä uudelleen ja uudelleen. Yhden idean ympärille kietoutunut tarina toimi ja viihdytti paljon ennen Netflixin hittisarjaa Russian Dollsia (2019). Happy Death Dayn keveän komediallinen ote olikin varmaan suurin syy siihen, että elokuvasta tuli pieni yllätyshitti.

Happy Death Day 2UHappy Death Dayssa omaa murhaansa selvittävä Tree (Jessica Rothe) sai suljettua aikaluupin vasta, kun oli ratkaissut oman kuolemansa. Happy Death Day 2Un alussa käy kuitenkin ilmi, että toistuvien päivien kierteestä poistuessaan Tree siirsi aikaluuppinsa poikaystävänsä Carterin (Israel Broussard) kämppikselle Ryanille (Phi Vu). Tree päättää käyttää tietojaan hyväkseen auttaakseen Ryania, mutta jokin menee vikaan ja hän huomaa matkanneensa takaisin syntymäpäivänsä aamuun. Vaikka aamu näyttää tutulta, alkaa päivässä näkyä pieniä eroja, eikä tuttu kaava enää toistukaan muuttumattomana.

Happy Death Day 2U ottaa tutun konseptin, mutta rakentaa sen vierelle rinnakastodellisuuksia ja alkuperätarinoita. Kauhukomedia alkaa repeillä tieteiselokuvan, perhedraaman ja romanttisen komedian suuntiin, eikä murhaajan kiinni saaminen ole enää tarinan keskiössä. Yksinkertainen idea on kadottanut punaisen lankansa ja vaikka huima genrehyppy elokuvien välillä onkin ihailtava, ei täyteen ahdettu elokuva toimi yhtä sulavasti kuin ensimmäinen osa.

Happy Death Day 2UOikeastaan ainoa syy katsoa Happy Death Day 2U on oikeutettua raivoa ja turhautunutta naurua pursuava Jessica Rothe Treen roolissa. Hänen ilmeikkyytensä ja vahva koominen ajoituksensa on riemastuttavaa katsottavaa, mutta samalla hän taipuu perhedraamaan ja kauhukuningattaren osaan mainiosti. Treen oman itsekkyyden kohtaaminen ensimmäisessä elokuvassa on vaihtunut muiden auttamiseen. Happy Death Dayssa Tree joutui pakenemaan kuolemaa, mutta nyt hän voi käyttää kiroustaan ystäviensä ongelmien ratkaisemiseksi.

Happy Death Day 2U on vahvasti sidoksissa edelliseen osaansa. Vaikka alussa selitetäänkin edellisen osan tarina nopeasti, voi ummikkona elokuvaan tuleva katsoja kokea olevansa hukassa.

Happy Death Day 2UHappy Death Day toimi yksinkertaisen ideansa ansiosta, mutta jatko-osa on haukannut liian ison palan purtavakseen. Sen kauhuelementit loistavat pitkälti poissaolollaan. Tämä on sinänsä harmi, sillä tiedeopiskelijoiden maailma on kiinnostavampi kuin osakuntasiskojen perinteinen kauhukuvasto. Lopputekstien lukijoille elokuva paljastaa lisää salaisuuksia, kun mahdollista trilogiaa heilutellaan katsojan nenän edessä.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 3 henkilöä