Maailman pahimmat naisurheilutarinat

Entinen huippuvoimistelija ja nykyinen elokuvantekijä Veera W. Vilo ei halua enää vaieta urheilijoiden karuista kokemuksista vaan tuo ne valkokankaalle ja suuren yleisön tietoisuuteen.

Free SkateVilon käsikirjoittama elokuva Free Skate on taitoluistelumaailmaan sijoittuva nuoren naisen kasvutarina, jossa lahjakas luistelija loikkaa Venäjältä Suomeen paetakseen epäinhimillisiä olosuhteita. Valoisasta tulevaisuudesta ja uusista mahdollisuuksista huolimatta menneisyys ei päästä naista otteestaan. Hän tajuaa, että päästäkseen huipulle vaikea menneisyys on uskallettava kohdata. Vilo näyttelee myös elokuvan pääosan.

Monikielinen elokuva perustuu ajankohtaisiin naisurheilijoiden tarinoihin ja tekijätiimin omakohtaisiin kokemuksiin huippu-urheilusta. Venäläisen balettitanssijan Anastasia Volotshkovan ulostulo vuonna 2013 pysäytti. Hän väitti, että legendaarisessa Bolšoi-teatterissa pyöri prostituutiorinki, jossa nuoria tanssijoita painostettiin seksiin, jos he mielivät edetä urallaan. 15-vuotiaan venäläisen taitoluistelijan Kamila Valijevan dopingskandaali Pekingin olympialaisissa 2022 herätti suuren kohun ja nosti puheenaiheeksi muun muassa sen, onko alaikäisellä urheilijalla lähipiirissään turvallisia aikuisia. Elokuvassa esiin tulevat niin lajisidonnaiset kuin ihmiskauppaa koskevat kysymykset.

Free Skaten on ohjannut Vilon puoliso Roope Olenius. Elokuva on Oleniuksen toinen pitkä näytelmäelokuva. Ohjaajan ensimmäinen elokuva Kyrsyä – Tuftland (2017) palkittiin useilla kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla ja se sai rajatun teatterilevityksen muun muassa Yhdysvalloissa ja Kreikassa.

Free SkateFree Skaten tekeminen on ollut vaikea projekti ja vastoinkäymisiä on riittänyt. Koronarajoitusten takia elokuvan ensi-iltaakin siirrettiin useampaan kertaan. Lieneekö vaikeuksissa osasyy siihen, että elokuva tuntuu epäonnistuneelta ja pettymykseltä useilla osa-alueillaan?

Lupaavan alun jälkeen tarina ei käynnisty kunnolla, vaan elokuva on tuskastuttavan hidastempoinen ja koettelee katsojan kärsivällisyyttä. Kahteen tuntiin venytetty elokuva on yksinkertaisesti liian pitkä. Tekijöiden mukaan alun hidastempoisuus on tietoinen valinta, jonka tarkoitus on hyödyttää katsojaa ja olla muutenkin eduksi elokuvalle. Näin ei kuitenkaan käy. Loppua kohden elokuva pääsee paremmin vauhtiin, ja sen paikoin jopa dokumentaarinen vivahde sopii aiheeseen erinomaisesti.

Free SkateHenkilöitä katsoessa on aluksi hämillään, koska heissä toivoisi olevan enemmän ulottuvuuksia ja tarttumapintaa, sympaattisuutta. Tällaisia henkilöitähän on elokuvissa tottunut näkemään, kunnes oivaltaa, ettei sellaisia ole tässä elokuvassa tarkoituskaan olla. Henkilöhahmot ovat yhtä karuja kuin elokuvan aihekin, ja hahmot taiteilevat kliseisyyden rajoilla. Valitettavasti totta taitaa olla, että elokuvassa nähtävän kaltaisia venäläisiä valmentajia on yhä olemassa.

Free Skate lepää pääosaa esittävän Veera W. Vilon harteilla. Hän kannattelee elokuvaa, on sen sielu ja sydän. Hänen kasvoiltaan ja olemuksestaan välittyy kaikki tarvittava ja enemmänkin, eikä sanoja aina tarvita. Vilo teki viisi vuotta töitä roolinsa ja elokuvan eteen. Siinä on tavoitetta muillekin näyttelijöille. Upeat luistelukohtaukset ovat elokuvan parasta antia, ne pelastavat paljon.

On todella harmi, ettei omaan tekemiseen ole elokuvassa täysin luotettu. Puhki kuluneet kliseet ja stereotypiat olisi kannattanut jättää pois sekä tiivistää pitkää kestoa. Näin olisi syntynyt toimivampi kokonaisuus. Loppupuolella elokuvan päästessä paremmin vauhtiin mopo tuntuu hieman jopa karkaavan käsistä, kun intoudutaan revittelemään huvittavasti jännityksellä kunnon jännityselokuvien tyyliin. Mutkia vedetään suoriksi koko elokuvan ajan.

Free SkatePuutteistaan huolimatta Free Skate on ainutlaatuinen, rohkea, kiinnostava, rankka, koskettava ja ajatuksia herättävä. Se ei tee taitoluistelulle vahinkoa, vaan vie osaltaan urheilukulttuuria terveempään ja oikeudenmukaisempaan suuntaan. Tekijätiimi korostaa, että elokuvan nähneet nuoret voivat edelleen harrastaa taitoluistelua huoletta ja heidän vanhempiensa ei myöskään tarvitse pelätä jälkikasvunsa puolesta.

Free Skaten soisi herättävän paljon keskustelua – ja niin on jo tapahtunut. Elokuva tuo huomiota naisurheilulle ja taitoluistelun kaltaisille lajeille. Sen myötä lajien realiteetteja ja ongelmia ymmärretään paremmin. Elokuva on myös nuoren naisen kasvu- ja selviytymistarina, joka kertoo, että rankoistakin asioista voi selvitä.

* *
Arvostelukäytännöt