Playing with fire

Vulkanologia on tieteenala, joka tutkii tulivuorien geologista ja geokemiallista toimintaa. Siinä voidaan keskittyä historiallisten purkausten analysointiin sekä aktiivisten tulivuorten toiminnan seuraamiseen ja havainnointiin niiden räjähdyshetkellä. Itsensä alttiiksi tulivuorten voimalle asetti vulkanologipariskunta Katia ja Maurice Krafft, joiden merkitys on erityisesti tieteenalan popularisoinnissa heidän ollessa kuin tulivuoritutkimuksen Jacques Cousteau.

Fire of LoveSara Dosan ohjaama vulkanologian alan rocktähtimäisistä Kraffteista kertova dokumenttielokuva Fire of Love (2022) rakentuu pariskunnan työssään tallentaman upean purkausmateriaalin sekä muiden heistä otettujen arkistomateriaalien varaan. Krafftien tarina, jossa rakkaus kukki tulivuorten rinteillä, sopii täydellisesti dokumentin aiheeksi ja ihmetystä herättää vain se, että elokuvan tekemisessä on kestänyt näinkin kauan, mihin on voinut vaikuttaa läpikäytävän materiaalin runsaus.

Täysin työlleen omistautuneet Krafftit olivat todellisia extreme-tutkijoita, jotka unelmiaan tavoitellessaan ottivat kenties tarpeettomiakin riskejä suojien käytössä sekä purkausten äärimmäiseen läheisyyteen pyrkimisessä. Kehäkertomuksena avautuva dokumentti paljastaa heti Miranda Julyn kertojaäänellä rakastavaisten lopullisen kohtalon, mutta matka sinne on tunteiden ja vuorten paloa täynnä.

Fire of LoveToisen maailmansodan jälkeisestä Ranskan Alsacesta kotoisin olleet Katia ja Maurice asuivat hyvin lähellä toisiaan ja kiinnostuivat lopulta geologian alasta ja tulivuorten tutkimuksesta, mikä ajoi heidät lopulta toistensa luokse. Tutkijoina he täydensivät toisiaan ja muodostivat harvinaisen yhdessä työskentelevän vulkanologisti pariskunnan. Dokumentissa tuodaan esiin myös Katian ja Mauricen työnjako ja persoonalliset erot, jotka ajoittaisista erimielisyyksistä huolimatta liittivät heidät vain tiiviimmin yhteen.

Värikäs arkistomateriaali on pääosin Krafftien tutkimustaan ja tekemiään dokumenttielokuvia varten tallentamaa filmiä heräävien tulivuorten rinteiltä. Rakastavaisten ja heidän läheisten kollegoidensa tutkimusmatkat vievät henkeäsalpaavien purkausten ja laavamassojen keskelle. Vaarallista työtä keventävää huumori avaruusmaisista suojapuvuista ja tulivuoren rinteen laskemissuunnitelmista veneellä.

Fire of LoveElokuvallisesti arkistomateriaalia on hyödynnetty oivaltavasti eikä Fire of Love (2022) menetä momentumiaan vaan pitää katsojansa kiinnostuksen yllä. Krafftien vulkanologisteille ominaisen kenttätyön hienous ja unohtumattomuus sekä ympäri maailmaa kuvattujen tulivuorten samanaikainen kauneus ja kauheus näyttäytyvät valkokankaalla koko komeudessaan.

Ensi-ilta viikonloppunaan myös Savonlinnan kansainvälisellä luontoelokuvafestivaalilla esitetty Fire of Love (2022) näyttää kiehtovan maailman, jossa ihmisen pienuus luonnonvoimien edessä konkretisoituu. Upeita luontokuvia sisältävä dokumentti on National Geographic Documentary Filmsin tuotantoa.

Festivaalinäytöksessä vieraillut Helsingin yliopiston tulivuoritutkija Arto Luttinen kuvaili Krafftien työn merkityksen olleen tieteellisten julkaisujen tekemisen sijaan valtavan havaintomäärän keräämisessä tulevaa tutkimusta varten sekä tulivuorten purkausten aiheuttamien kuolonuhrien estäminen. Se oli myös saman kohtalon kokeneiden toisiaan rakastaneiden tutkijoiden unelma.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä