Sujuvalla seikkailulla on sanottavansa

Nuoren päähenkilön sopeutumisvaikeudet vieraassa ympäristössä ovat lapsille ja nuorille suunnatun kertovan taiteen ruisleipää. Belgialaisen Meikeminne Clinckspoorin elokuva Cloudboy on kelpo esimerkki, miten tuttuakin tutumpi tarina-aihio on sovitettavissa omassa ajassaan toimivaksi kertomukseksi.

CloudboyCloudboy kertoo varhaisteini-ikäisestä Niilaksesta (Daan Roofthooft), joka asuu Belgiassa isänsä kanssa. Vanhemmat ovat eronneet pojan ollessa pieni ja Ruotsissa asuva äiti on jäänyt Niilakselle etäiseksi. Vanhemmat haluavat yhteistuumin paikata tilannetta ja Niilas lähetetään vastoin tahtoaan Ruotsin Lappiin äitinsä luo. Kulttuurishokki on melkoinen, kun Keski-Euroopasta päätyy karuun tunturiin porojen keskelle. Niilaksen ahdistusta eivät helpota vieraalta tuntuva äiti sekä isoveljestään innostunut velipuoli ja tämän sisarpuoli. Konflikti on valmis, mutta lopulta harmonia löytyy sisarista ja luonnosta.

Mitään uutta Cloudboyn tematiikassa ei ole, mutta tunturiluonnon puitteet ja hyvin kirjoitetut lapsihahmot sekä heidän kauttaan kerrottu tarina luovat toimivan kokonaisuuden, joka on sujuvoitettu huolitellulla kuvakerronnalla. Kerronnallisesti Cloudboy etenee rivakasti ja jännitettä pidetään sopivasti yllä, mikä saa nuoremmankin katsojan seuraamaan elokuvaa melko intensiivisesti. Lasten näkökulmien läsnäolo tuo elokuvaan myös nuoremman katsojan kaipaamaa samaistumispintaa. Kerronnan intensiteetistä sekä samaistuttavista näkökulmista olisi monilla kotimaisilla tekijöillä opittavaa eurooppalaisilta kollegoiltaan.

CloudboyCloudboy tuo mieleen Klaus Härön hienon esikoiselokuvan Näkymätön Elina (2002). Kummassakin elokuvassa pohjoisella luonnolla on oma roolinsa ja päähenkilöt ovat samanikäisiä ja heihin vaikuttavat omiin vanhempiin liittyvät tragediat ja niiden muovaama todellisuus. Teini-iän kynnyksellä kehittyvä oma tahto johtaa konflikteihin, mutta siinä missä Niilas kipuilee itsensä kanssa, Elina kamppaili lasten oikeuksien puolesta. Kyse on temaattisesti valtavasta erosta, joka taiteen mittapuussa luo elokuvien välille huomattavan etäisyyden Näkymättömän Elinan hyväksi.

Vaikka Cloudboyn sisällöllinen mittakaava on pieni ja rajattu, elokuvallisesti kyse on toimivasta kokonaisuudesta, jollaisia ei perhe-elokuvan saralla  ole elokuvateattereissa liiaksi tarjolla.

* * *
Arvostelukäytännöt