Ikäleidit tuhmien tekstien äärellä

E.L. Jamesin kirjoittama Fifty Shades -trilogia on ollut kuluneen vuosikymmenen näkyvimpiä ilmiöitä populaarikirjallisuuden kentällä. Laajan suosion ja paheksunnan lisäksi kirjasarja vakiinnutti naisille suunnatun eroottisen fanifiktion aseman valtavirrassa samalla, kun sitomisleikit nousivat hetkelliseen buumiin parisuhteissa.

Book ClubViimeisimmästä Fifty Shades -romaanista on vierähtänyt kuusi vuotta ja kirjojen pohjalta tehty elokuvatrilogia sai päätöksensä tämän vuoden helmikuussa. Jamesin kirjasarja on populaarikulttuurin trendinä ehtinyt siirtyä ajasta ikuisuuteen, vaikka kirjailija itse onkin yrittänyt pitää franchisea elossa sisarteosten avulla.

Tekohengitystä saapuu nyt myös antamaan Bill Holdermanin ohjaama lukupiirikomedia Book Club – Väreileviä lukunautintoja. Elokuvassa neljä kypsän iän saavuttanutta naista päätyvät lukemaan Fifty Shades -romaanitrilogiaa. Pian kirjojen tarinat saavat naiset tahollaan pohtimaan parisuhde-elämäänsä uudessa valossa.

Book ClubBook Club on kuin pahasti myöhässä kehitelty mainoselokuva Jamesin kirjatrilogialle. Teosten rohkeaa kuvastoa kauhistellaan ja ihastellaan suureleisesti, mutta lopulta tuhmat fantasiat koukuttavat sormensa ympärille. Pinnan alta kaivetaan esiin sanomaa todellisesta rakkaudesta ja lopulta kaikki ovat valmiita vapauttamaan omat ”sisäiset jumalattarensa”.

Elokuva puksuttaa eteenpäin kirjojen herättämää kalabaliikkia tehomoottorina käyttäen. Jamesin kirjallisen tuotannon promoamisen lisäksi mitään erityistä yhteyttä teosten ja elokuvan välillä ei tunnu olevan, ja on itse asiassa varsin ironista, että eksplisiittisistä seksikuvauksistaan tunnettu kirjasarja on saanut ympärilleen näinkin sovinnaisen ja konservatiivisen parisuhdekomedian.

Book ClubSeksin merkitys myöhempään ikään ehtineiden naisten elämässä on kyllä käsikirjoituksessa vahvasti esillä, mutta sen käsittelyarvo latistuu lapsellisten kaksimielisyyksien ja epäkypsän huumorin alle. Kokonaisuus huokuu säyseää viattomuutta, mikä näkyy jo lähtökohtaisessa tavassa olettaa, että elämää nähneet päähenkilöt olisivat näin posket punaisina Jamesin romaanien äärellä. Viagran aiheuttamat tahattomat pullistumat ovat rohkeinta kuvastoa, johon kiltin häveliäs elokuva uskaltaa varpaansa upottaa.

Huomiot parisuhteesta, sen haasteista ja merkityksestä elämän kultavuosina epäilemättä löytävät paikkansa elokuvan oletetusta kohdeyleisöstä. Tässäkään suhteessa Book Club ei juuri eroa lajityypin vastaavista tuotoksista, vaikka onnistuukin välttämään pahimmat holhoavuudet monista elokuvasisaristaan poiketen. Kokonaisvaltaista typeryyttä komediallisen annin tasolla ja visuaalisesti halpaa yleisilmettä on silti hankala ohittaa, vaikka teos ei joka suhteessa täysin kelvoton olisikaan.

Book ClubJäljelle jää Fifty Shades -romaanien pehmytpakatulta mainostuotteelta tuntuva lopputulos, joka jostain käsittämättömästä syystä näkee päivänvaloa vasta nyt. Nimekkään tähtikattauksen tukemana viritelmän päätyminen valkokankaille ei ole itsessään yllätys, mutta muuten ajastaan jäljessä olevan ja muottiinsa taotun genretuotoksen suurimmat ansiot lepäävä lähinnä sen herättämässä hämmennyksessä.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä