Hän lähtee

Bettien matka nojaa pitkälti ranskalaisen supertähden Catherine Deneuven karismaan. Entisen kauneuskuningattaren eksistentiaalinen kriisi vaikuttaa varta vasten Deneuvelle kirjoitetulta osalta. Perinteisen road movien episodimainen rakenne ja upeat maisemat ovat siirretty Ranskan maaseudulle ja perinteisesti miesten genrenä nähty tyyli muutettu naisellisemmaksi ja pehmeämmäksi.

Elle s’en vaPikkukaupungissa ravintolaa pyörittävä Bettie on jämähtänyt paikoilleen. Eräänä päivänä ahdistus ottaa vallan ja Bettie lähtee päämäärättömälle matkalle kesken lounasvuoron. Parin päivän irtiotto elämään saa kuitenkin jäädä, kun vieraantunut tytär soittaa hänet lapsenvahtiavuksi.

Parhaimmillaan Bettien matka on sen alussa, jolloin määrätietoinen mutta päämäärätön matkailija käyttää aikansa etsien savukkeita ja ajaen ympäriinsä. Irtiotto porvarillisesta kotirouvan elämästä ei kuitenkaan ole mikään Thelma ja Louise (1991). Mitä pidemmälle elokuva etenee, sitä varmimmin se palaa takaisin porvarillisiin arvoihinsa. Ensimmäisen näytöksen The Straight Storyn (1999) abstraktia rakennetta muistuttavat kohtaukset muuttuvat nopeasti perinteisimmiksi, kun Bettien tyttären poika liittyy naisen matkaseuraksi.

Elle s’en vaOhjaaja-käsikirjoittaja Emmanuelle Bercot jatkaa naiskuvauksien tutkailua uusimmalla elokuvallaan. Voimakas Backstage (2005) kurkisti teinitytön ja hänen ihailemansa poptähden väliseen suhteeseen paljastamalla julkisivun takana piilottelevat rikkinäiset ihmiset. Bettie ei myöskään ole yhtä perinteinen kotirouva kuin miltä hän ensisilmäyksellä näyttää. Pinnan alta alkaa paljastua kerroksia tarina kerrallaan ja Deneuve saakin taidoilleen sopivan laajan roolin.

Lyhyiden episodien muuttuessa pitemmiksi ja juonellisemmiksi elokuva menettää ne pienet ja hurmaavat hetket, jotka alkutaipaleella kiinnostavat eniten. Tapaamiset vanhan maanviljelijän tai baarissa iltaa viettävän naisporukan kanssa muuttuvat kertaheitolla henkilökohtaisimmiksi ja suoraan Bettien elämää liittyviksi. Tämä perinteiseen perhedynamiikkaan nojaava käänne vie elokuvalta kuitenkin jännityksen, eikä Bercot lähde tutkimaan kolmen sukupolven välistä suhdettakaan sen syvemmin. Näin Bettien matka vaikuttaakin hieman kesken jääneeltä ajatukselta.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä