Lähiön luuserit vastaan avaruudenvalloittajat

Paremmin koomikkona tunnetun Joe Cornishin itse käsikirjoittamaa esikoisohjausta Attack the Blockia on verrattu muun muassa Vihaan (1995). Vertaus Mathie Kassovitzin väkevään elokuvaan lähiönuorista voi tuntua kaukaa haetulta, sillä Attack the Block kertoo avaruusolioiden verisestä hyökkäyksestä lontoolaiseen lähiöön.

Attack the BlockVertaus on kuitenkin jossain määrin oikeutettu. Myös Attack the Blockin pääosassa ovat lähiönuoret, eivätkä yhtäläisyydet jää pintaan. Suoraviivainen ja humoristinen scifitoiminta kuljettaa tarinaa eteenpäin, mutta sen lomassa kulkee selkeä teema ja yhteiskunnallinen näkökulma. Vihan sfääreissä ei liikuta, mutta eipä sitä voi vaatiakaan elokuvalta, jossa tapetaan läjäpäin avaruusolioita kotitekoisilla aseilla.

Elokuva alkaa ryöstöllä. Ylivoimaan luottava nuorisojengi ryöstää yksin kulkevan nuoren naisen tietämättä, että hän asuu samassa lähiössä. Naisen sijasta tarinassa seurataankin näitä ylimielisesti ja idioottimaisesti käyttäytyviä huligaaneja. Vähitellen nuorten maailmaa ja näkökulmaa kuitenkin avataan sen verran, että heidän toimintaansa voi ymmärtää, vaikkakaan ei välttämättä hyväksyä. Sympatiat siirtyvät vähitellen olioiden puolelta nuorison puolelle, ilman että pikkurikollisten elämää ihannoidaan.

Attack the BlockHarvoin genreleffassa käytetyt hahmot ja tapahtumapaikat ovat osa elokuvan viehätystä. Paksulla slangilla ja aksentilla vääntävät nuoret puhuvat ja käyttäytyvät luontevasti. Pääosaa esittävällä John Boyegalla on luontaista karismaa, ja Spike Lee nappasikin kokemattoman näyttelijän heti omaan projektiinsa. Muutkin nuoret näyttelijät tekevät hahmoistaan muistettavia. Edgar Wrightin (Shaun of the Dead, Hot Fuzz) elokuvista tunnettu Nick Frost tekee pienen roolin lähiön kannabiskauppiaana, mutta jää nuorten varjoon.

Attack the BlockItse tarina on näppärä ja kumpuaa luontevasti päähahmojensa ajattelemattomasta käytöksestä. Ryöstettyään naisen huligaanijengi törmää outoon eläimeen tajuamatta sitä avaruusolioksi. He hakkaavat olion kuoliaaksi ja toivovat saavansa siitä isot rahat jostain. Pian olioita alkaa tulla lisää, ja joukkio joutuu linnoittautumaan lähiökerrostaloonsa. 88 minuuttia kestävässä elokuvassa ei ole turhia kohtauksia, ja se liitetään laajempaan yhteiskunnalliseen kontekstiin harvinaisen sujuvasti. Hahmot eivät ole mitään sankareita alussa, ja 1980-luvulta vivahtavan juonen kautta nuoret tajuavat, että heidän teoillaan voi olla vakaviakin seurauksia.

Elokuvan saavutukset eivät siis ole ihan pieniä. Sen lisäksi, että Attack the Block on muotovalio scifielokuva kuin suoraan 1980-luvulta, se saa pitämään alussa vastenmielisistä päähenkilöistään, ja vielä liittää tarinan laajempaan näkökulmaan saarnaamatta.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 4 henkilöä