Ihminen legendan takana

Jörn Donner on luonut maamme yhdestä tunnetuimmasta yritysjohtajasta ja modernin suomalaisen muotoilun ikonista, Armi Ratiasta, uudenlaisen ja mielenkiintoisen tulkinnan. Armi elää! ei ole perinteinen tylsä elämäkertaelokuva vaan jotain aivan muuta. Armi Ratian läheisesti tuntenutta Donneria on aina kiehtonut Armin elämä monenlaisena uranuurtajana – ja hänen kohtalonsa.

Armi elää!Elokuvassa on tarina tarinassa, sillä se kerrotaan teatteriseurueen kautta, joka valmistelee näytelmää Armi Ratiasta. Armia esittävä Maria-näyttelijä (Minna Haapkylä) kamppailee Armin ristiriitaisuuksien välillä ja etsii totuutta, ihmistä legendan takaa. Elokuva keskittyy vuosiin 1949–68, jolloin Armi perustaa Marimekon ja johdattaa sen menestykseen.

Minna Haapkylä on elämänsä roolissa. Hän heittäytyy siihen ja saa otteen ihmisestä, joka tuntui aluksi aivan mahdottomalta joka tilanteessa. Haapkylä avaa itsensä Armille, ymmärtää häntä ja suree hänen puolestaan. Näyttää kaikki tunteet. On ollut haastavaa saada Armin persoona uskottavasti esiin, kun hän käyttäytyy kohtauksissa niin monella tavalla. Haapkylä onnistuu vaativassa roolissa hienosti.

Armi elää!Mikäli ennen elokuvan katsomista on ollut jotain epäilyksiä, ne romuttuvat täysin. Tarina tarinassa imee mukaansa, kuin katsoisi samalla dokumenttia Armin elämästä Marimekon herkullisten kuosien sävyttämänä. Onnistunutta kokonaisuutta olisi voinut katsoa pidempäänkin.

Armi elää! ei ole mikään söpö tuhkimotarina Marimekon menestystä varjostavat Armin alkoholismi, itsetuhoisuus, vainoharhat, raha- ja rakkaushuolet. Vaikka Armi esimerkiksi juo paljon – miehet pöydän alle – Minna Haapkylä ei näyttele kännistä Armia. Hyvä niin. Donner ja Haapkylä eivät ole halunneet matkia häntä ja tehdä näköispatsasta. He antavat katsojien päätellä itse ja luoda oman kuvansa Armi Ratiasta. Vaikka elokuvassa on synkkiä sävyjä, lopussa on odottamatonta valoa.

Armi elää!Armi Ratia lienee aina ollut monille melko tuntematon henkilö: nainen joka perusti Marimekon ja Ristomatin äiti. Armi elää! syventää Ratian henkilökuvaa ja tuo esiin hänen saavutuksensa ja valtavan työnsä. Armi Ratia ajoi tasavertaisen ja vahvan naisen asemaa. Elokuva nostaakin esiin suomalaisen naisen, joka on itsenäinen, voimakas ja rohkea. Tunteet saa näyttää, mutta silti voi ja pitää menestyä. Liian helposti ajatellaan, että äly ja tunteet eivät sovi yhteen. Armin yksi tärkeimmistä viesteistä oli, että ole rohkeasti oma itsesi. Ja tätä ajatusta Donnerin elokuva hienosti kunnioittaa.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 2 henkilöä