Keskiaikaa ja rockia

On 1340-luku ja "pimeä" keskiaika on väistymässä renessanssin valon tieltä. Ranska ja Englanti ovat suistuneet sodan tielle ja ritarit harjoittelevat taisteluita varten turnajaisissa. Sir Ectorin kuoltua hänen aseenkantajansa William (Heath Ledger) ottaa peitsen kauniiseen käteensä ja lähtee kilvoittelemaan lajissa, joka on sallittu vain aatelisille. Muutaman onnekkaan sattuman jälkeen William onkin jo Sir Ulrich von Lichtenstein, turnauskenttien mestaruuden uhkaava haastaja.

A Knight’s Tale - © 2001 Columbia PicturesVaikka elokuvan asetelma voi hieman hämätä, on Ritarin tarina nykyaikainen urheiluelokuva. Siinä on kaikki lajityypin klassiset elementit: kurjista oloista tuleva haastaja taistelee ylivoimaisia vastuksia vastaan voittaakseen palkinnon/mestaruuden ja naisen rakkauden. Tämä kaikki yritetään saavuttaa alaluokkaisella peräänantamattomuudella. Lajivalinta tietysti on hieman eksoottinen, yleensä tällaisessa elokuvassa taistellaan kehässä paljain tai peitetyin nyrkein, mutta ritareiden ajassa kun ollaan, niin lajina on turnajaiset.

Historiallisuus elokuvassa on kosmeettista, pintasilaus. Yleensä sanoisin, että näin totaalinen historiallisuuden unohtaminen olisi tuomittava, mutta ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottaja Brian Helgelandin visioon se kuuluu.

Nykyaika keskiajalla

A Knight’s Tale - © 2001 Columbia PicturesKoska tarina on elokuvassa huono, tai pikemminkin uskomattoman ennalta arvattava, on ilo revittävä muualta. Aina alkukohtauksen Queen -yhtyeen "We will rock you" -kappaleesta lopun AC/DC:n "You shook me all night long" -rallatukseen parasta elokuvassa on juuri tarkoituksellinen historiattomuus. Useiden kohtausten taustalla pauhaava rock, jota keskiaikaiset ihmiset hoilaavat mukana, ja ihmisten nykyaikaiset puvut ja kampaukset luovat elokuvaan uniikin tunnelman.

Ritarin tarina on raivostuttava, hilpeä, upea, pöyristyttävä ja erittäin hauska - tahtomattaankin. Kylmäksi ei tämä elokuva jätä ketään ja erityisesti tytöille tarjotaan melkoisesti silmänruokaa Heath Ledgerin ja Rufus Sewellin salskeiden olemuksien sulostuttaessa elokuvaa. Nämä komistukset esittävät elokuvan varsinaista hyvä-paha-akselia, juonelle olennaista taisteluparia. Ritarin tarina on mykistävä kokemus kaiken kaikkiaan.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,8 / 5 henkilöä