National Film Registry ja kuvitteellinen Suomen Elokuvaluettelo

Elokuvat ovat merkittävä osa kulttuuria. Ne heijastelevat ajankohtaisia asioita ja usein puhuttelevat katsojaa jollain tavalla. Joskus niillä on jopa pysyvä merkitys tietyn alueen tai valtion kulttuurille. National Film Registry (NFR) on yhdysvaltalainen elokuvien luettelo, johon on listattu kulttuurisesti merkittäviä yhdysvaltalaisia elokuvia. Luetteloa ylläpitää Yhdysvaltain kongressin kirjasto. National Film Registryyn ei ole tarkoitus listata parhaita elokuvia, vaan sellaisia, jotka ovat kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittäviä. Näitä elokuvia voidaan tulevaisuudessa käyttää, kun halutaan tutkia, mitä elokuva kertoo aikansa amerikkalaisesta kulttuurista.

National Film Registry on perustettu vuonna 1988, ja sinne lisätään 25 elokuvaa vuodessa. Luetteloon päässeet elokuvat julkaistaan aina joulukuussa. Vuonna 2024 luettelossa oli 900 elokuvaa. National Film Registryn pääpaino on palkituissa, teatterilevitykseen päässeissä elokuvissa, mutta luettelossa on myös esimerkiksi dokumentteja ja lyhytelokuvia, jotka sopivat National Film Registryn kriteereihin. Kuka tahansa voi ehdottaa vuosittain elokuvia luetteloon National Film Registryn nettisivujen kautta löytyvällä lomakkeella. Yksi henkilö voi ehdottaa kerralla 50 elokuvaa, ja näiden ehdotusten joukosta luetteloa ylläpitävän kongressin kirjastonhoitaja valitsee luetteloon päätyvät elokuvat.

Ikäraja, genre tai tyyli eivät vaikuta siihen, voiko elokuva päätyä mukaan National Film Registryyn. Luettelossa on sekä lapsille suunnattuja animaatioelokuvia että tositapahtumiin perustuvia draamaelokuvia ja kauhuelokuvia. Esimerkiksi luettelosta löytyvä Walt Disneyn Lumikki ja seitsemän kääpiötä (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937) on ensimmäinen Yhdysvalloissa tuotettu pitkä animaatioelokuva ja sillä on ollut iso vaikutus myöhempiin animaatioelokuviin. Toinen esimerkki luettelossa olevasta elokuvasta on yksi National Film Registryn uusimmista elokuvista. Kyseessä on Steve McQueenin ohjaama 12 Years a Slave (2013), joka on tositapahtumiin perustuva kuvaus orjuudesta Yhdysvalloissa. Elokuvan kuvaamat tapahtumat ovat historian lisäksi vaikuttaneet myös Yhdysvaltojen nykyiseen kulttuuriin.

Elokuvien luettelo Suomessa

Suomessa ei ole National Film Registryn kaltaista luetteloa. Tästä huolimatta Suomessa on paljon merkittäviä elokuvia, jotka kuvastavat tavalla tai toisella suomalaista kulttuuria ja historiaa, joten mahdollisuus vastaavalle luettelolle olisi, vaikka Suomessa elokuvatuotanto on vähäisempää kuin Yhdysvalloissa.

Merkittävien elokuvien luettelo Suomessa voisi auttaa säilyttämään vanhojen elokuvien kulttuuriperintöä sekä helpottaa tulevaisuuden ihmisiä ymmärtämään elokuvan aikakauden kuvastamaa suomalaista kulttuuria. National Film Registryn tavoin luettelo voisi toimia tärkeänä välineenä kansallisen kulttuuriperinnön tallentamisessa ja vahvistaa valkokankaan kautta ymmärrystämme siitä, keitä olemme ja keitä olemme joskus olleet.

Voisimme leikitellä ajatuksella, että vastaavanlainen luettelo olisi myös Suomessa. Millainen voisi olla kuvitteellinen luettelo merkittävistä suomalaisista elokuvista, miten se voisi toimia, mitä elokuvia siinä voisi olla ja miksi.

Suomen elokuvasäätiö tukee kotimaista elokuvaa, auttaa elokuvien levittämisessä ja sen tarkoitus on edistää ja kehittää suomalaista elokuva- ja audiovisuaalista kulttuuria Suomessa ja ulkomailla. Elokuvasäätiö voisi olla luonteva taho ylläpitämään luetteloa merkittävistä suomalaisista elokuvista. Tässä artikkelissa käytän kuvitteellisesta luettelosta nimeä Suomen Elokuvaluettelo.

Suomen Elokuvaluetteloon voitaisiin valita elokuvia samoilla kriteereillä kuin National Film Registryyn. Elokuvien tulisi siis olla jollain tavalla kulttuurisesti, historiallisesti tai esteettisesti merkittäviä. National Film Registryn tavoin Suomen Elokuvaluetteloon voitaisiin valita kaikenlaisia elokuvia suurista tuotannoista pieniin dokumenttielokuviin, mutta luettelon pääpaino olisi kuitenkin palkituissa, kuten Jussi-palkinnon saaneissa elokuvissa. Elokuvia valittaisiin vuosittain kymmenen.

Valittavia elokuvia voisivat olla poikkeuksellisen suositut, suomalaisuutta kuvastavat tai suomalaiseen elokuvakulttuuriin vaikuttaneet teokset. Esimerkkejä tällaisista elokuvista ovat Suomen katsotuimpien elokuvien joukkoon kuuluvat ja vahvasti suomalaisten itsenäisyyspäivän viettoon liittyvät Tuntemattomat sotilaat (1955 ja 2017), taitavasti tavallisten suomalaisten arkea kuvastava Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä (2002) sekä laadukasta fantasiaa lapsille edustava Rölli ja metsänhenki (2001).

Elokuvilla on poikkeuksellinen kyky tallentaa yhteiskunnan ilmiöitä, arvoja ja tunteita omalle aikakaudelleen ominaisella tavalla. National Film Registryn kaltainen elokuvaluettelo voisi Suomessa auttaa säilyttämään näitä teoksia tuleville sukupolville ja muistuttaa siitä, kuinka elokuva voi kuvastaa kansallista identiteettiä. Kuvitteellinen Suomen Elokuvaluettelo voisi tarjota arvokkaan keinon ymmärtää omaa kulttuuriamme syvemmin, tunnistaa sen kehityskulkuja ja vaalia kotimaisen elokuvan merkitystä osana yhteistä muistiamme.

 

Lähteet

Library of Congress, National Film Registry, https://www.loc.gov/programs/national-film-preservation-board/film-registry/

Suomen elokuvasäätiö, https://www.ses.fi/