Kipeää ja kepeää - Nousukausi

Tiina Lymin ja Petteri Summasen esittämät Katri ja Janne ovat Nousukauden menestyvä nuoripari. He hakevat sisältöä väljähtyneeseen avioliittoonsa lähtemällä sutkin matkailuyrittäjä Ilpo Heinon (Antti Virmavirta) elämysmatkalle. Työttömän arki Jakomäessä kuulostaa muodikkaammalta kuin jetset-ystävien extreme-reissut. Roolileikissä luovutaan kaikesta entiseen elämään liittyvästä, sonnustaudutaan lähiövaatekertaan ja käyttövaroja on vain työttömyyspäivärahan verran.

Nousukausi - © 2003 KinotarNousukauden käsikirjoittaja Mika Ripatti ja ohjaaja Johanna Vuoksenmaa ovat oikeassa elämässä pariskunta. Ripatti kirjoitti elokuvan tarinan ensimmäisen version jo 1995 Teatterikorkeakoulun kurssin lopputyöksi. Molemmille kyseessä on ensimmäinen pitkä elokuva.

- "Nyt itsekriittinen mieheni koki virkaikäni riittäväksi. Sanoin, että kaiva käsikirjoitus esille, ohjaan sen," toteaa Vuoksenmaa.

Vuoksenmaa on ohjannut lyhytelokuvien ohella televisiosarjoja. Tänä keväänä ilmestyviä tuotoksia ovat Kumman kaa -komediasarja sekä Rikospoliisi Maria Kallion neliosainen episodi "Tuulen puolella".

Seikkailukomedia ja yhteiskuntakritiikki

Lasse Saarinen on tuottanut Kinotar-yhtiöllään elokuvia vuodesta 1994 lähtien. Esimerkiksi Rakkaudella, Maire (1999) ja palkittu kainuulaistyöttömistä kertova Joutilaat (2001) kuuluvat Saarisen projekteihin. Saarisen mukaan pienten katsojamäärien Suomessa ei voi vetää yhtä linjaa, mutta ei hän pahakseen pistä, jos elokuvan taustalta löytyy vakava aihe.

- "Nousukaudessa olen erityisen tyytyväinen kipeän ja kepeän liittoon, jota harvoin kotimaisessa elokuvassa näkee."

Brittikomedian Housut Pois (1997) tyylinen yhteiskunnallisuus miellyttää Saarista. Hän toivoo että näennäisen hauskuutuksen alla on jotain, joka pistää katsojan miettimään. Roolileikkien ja parisuhdekriisin lisäksi Nousukausi käsittelee yhteiskunnan kahtiajakoa ja yhteisöllisyyden merkitystä. Raha ei ole onnen takuu.

Kinotar on ostanut Kari Hotakaisen Finlandia-palkinnon voittaneen romaanin Juoksuhaudantie oikeudet, paljastaa Saarinen yhtiönsä tulevaisuudensuunnitelmista. Ohjaajaksi on saatu Veikko Aaltonen (Rakkaudella, Maire) ja käsikirjoituskin on niin valmis että Saarinen uskaltaa luvata elokuvan toteutuvan. Kuvausaikataulu riippuu Suomen Elokuvasäätiön tuesta.

Arvaamaton Kari ja Hurriganes-Heikki

Kari-Pekka Toivonen näyttelee Karia, Jakomäen kulmien kundia, jolla ei ole ihan puhtaita jauhoja pussissaan. Suoraviivaisen maskuliininen Kari tuo omalta osaltaan jännitteitä Katrin ja Jannen selviytymisseikkailuun lähiössä. Toivonen kertoo innostuneensa roolista kovasti.

Nousukausi - © 2003 Kinotar- "Karissa on nastaa arvaamattomuutta, se tulee kuin puun takaa. Toimiva käsikirjoitus tekee henkilöhahmoista mahdollisia ja mahdottomia samaan aikaan. Hahmo rakentuu myös puvustajan kanssa. Kun saa Kaukasen Tiinan suunnittelemat kledjut ylle, niin rooli napsahtaa päälle ja pystyy häivyttämään itsesensuuria paremmin."

Toivosen mukaan harvinaista herkkua oli ohjaaja Vuoksenmaan tapa pistää näyttelijät kuvauspaikoille improvisoimaan. Tuttu porukka auttoi muutenkin vapautumaan. Karin aisaparina on naapurin isäntä, Hurriganes-diggari ja pikkurikollinen Heikki jota näyttelee Toivosen vanha ystävä Juha Veijonen.

- "Juhan kanssa kun tehdään, niin se on aina haaste," nauraa Toivonen.