Maailman ympäri 10 päivässä

Rakkautta & Anarkiaa on monelle vuoden odotetuin elokuvatapahtuma. Lippukaupan osittainen siirtyminen verkkoon on lyhentänyt Lasipalatsin edustalla kiemurtelevia lippujonoja, mutta 15.–25.9. järjestettävä festivaali näkyy ja kuuluu Helsingin katukuvassa muilla tavoin. Tänä vuonna festarilla on käytössään entistä suurempia saleja, jotta kaikki halukkaat mahtuisivat useimpiin näytöksiin. Ohjelmisto on jälleen kerran niin laaja ja monipuolinen, että pelkkä katalogin selaaminen saattaa hengästyttää.

Iho jossa elänEniten yleisöä kiinnostavat myöhemmin teatterilevitykseen tulevat elokuvat, kuten festivaalin avaava Pedro Almodóvarin Iho jossa elän ja Nicolas Winding Refnin Cannesissa palkittu Drive, jotka molemmat varattiin hetkessä loppuun. Ennakkoensi-iltansa festareilla saavat myös Steven Soderberghin pandemiatrilleri Tartunta, norjalainen Headhunters, skottinäyttelijä Peter Mullanin ohjaama Neds sekä Boliviassa kuvattu Sade kuuluu meille. Berliinissä Kultaisella karhulla palkittu iranilaiselokuva Nader ja Simin: ero ja ranskalaisen Maïwennin poliisidraama Poliss tulevat teattereihin marraskuussa.

Suurin osa ohjelmiston elokuvista on kuitenkin sellaisia, ettei niitä täkäläisissä elokuvateattereissa festivaalin jälkeen pääse näkemään. Indie-helmiä ja balkanilaista elokuvaa esitellään omissa sarjoissaan. Poliittista!-otsakkeen alla nähdään sekä fiktiota että dokumentteja. Skandivaltit-sarjassa korostuvat nuoruuden kasvukivut, sillä enemmistö ohjelmiston pohjoismaisista elokuvista sijoittuu teinien maailmaan. Omat sarjansa ovat saaneet myös ranskalaiset, italialaiset, virolaiset ja irlantilaiset elokuvat. Bollywood-fanejakaan ei ole unohdettu.

Essential KillingAvainelokuvien sarjassa nähdään kuluvan vuoden kiinnostavimpia ja puhutuimpia elokuvia eri puolilta maailmaa. Kreikkalainen Attenberg sykähdytti festivaaliyleisöjä jo Sodankylässä ja Espoo Cinéssä. Kotimaassaan elokuvanteko- ja matkustuskieltoon asetetun iranilaisen Jafar Panahin This Is Not a Film salakuljetettiin Cannesiin kakkuun piilotetulla muistitikulla. Puolan tunnetuimpiin elokuvantekijöihin kuuluva Jerzy Skolimowski piti lähes 20 vuoden mittaisen tauon ohjaamisesta, mutta palasi kansainvälisille areenoille hurjalla pakotrillerillään Essential Killing, jossa Vincent Gallo tekee vimmaisen roolisuorituksen Naton vangitsemana talibaanimiehenä.

Ruben Östlundin maahanmuuttajalapsista kertova Play kuuluu festivaalin kiinnostavimpiin pohjoismaisiin uutuuksiin – äänestiväthän ruotsalaiskriitikot miehen edellisen ohjaustyön koko 2000-luvun parhaaksi ruotsalaiseksi elokuvaksi. Gus Van Santin Restless on hautajaisia harrastavan pojan ja kuolemansairaan tytön rakkaustarina. Näyttelijä Paddy Considinen ohjaama Tyrannosaur edustaa brittiläistä realismia karuimmillaan.

Itäaasialaiset elokuvat ovat perinteisesti kuuluneet R&A:n ohjelmiston ytimeen. Tänä vuonna Asian Cuts -sarjassa nähdään muiden muassa Kim Ki-dukin ja Tsui Harkin uudet elokuvat. Tuttuun tapaan ohjelmistossa on myös japanilaisen animaatiostudio Ghiblin elokuvia. Studion toisen perustajan, Isao Takahatan, Naapurini Yamadat (1999) oli Ghiblin ensimmäinen tietokoneanimaatio. Hiromasa Yonebayashin esikoisohjaus Kätkijät perustuu Mary Nortonin klassisiin lastenkirjoihin.

The Greatest Movie Ever SoldDokumentteja nähdään sekä omassa sarjassaan että muun ohjelmiston joukossa. Super Size Me -pikaruokadokumentillaan maailmanmaineeseen nousseen Morgan Spurlockin mainosrahoitteinen The Greatest Movie Ever Sold on hauska ja viihdyttävä sukellus piilomainonnan ja tuotesijoittelun maailmaan. Tanskalainen The Good Life kertoo viisikymppisen Annemetten ja hänen iäkkään äitinsä rikkauksista ryysyihin -tarinan, jossa on kaikuja Mayslesin veljesten Grey Gardens-kulttiklassikosta. Taatusti kiinnostavia ovat myös amerikkalaisen Jeff Malmbergin lukuisilla festivaaleilla palkittu Marwencol sekä kotimaisten dokumenttiohjaajien huippuihin kuuluvan Anu Kuivalaisen odotettu uutuus, Itämerellä kuvattu Aranda.

Kotimaisena gaalaelokuvana nähdään Joona Tenan psykologinen trilleri Syvälle salattu. Kotimaisen elokuvan teemaviikolla esitetään parikymmentä suomalaista elokuvaa, joista osa saa ensiesityksensä R&A:ssa. Näytösten jälkeen järjestettävissä keskustelutilaisuuksissa tekijät kertovat elokuviensa taustoista. Festivaalin kansainvälisistä vieraista mainittakoon espanjalaisohjaaja Icíar Bollaín ja käsikirjoittaja Paul Laverty (Sade kuuluu meille), Serbian kärkiohjaajiin kuuluva Dejan Zečević (The Enemy) sekä teatterilevitykseenkin tulevan saksalaiselokuvan Kuka, ellemme me? ohjannut Andres Veiel.

Lisätietoja elokuvista, esitysajoista ja -paikoista www.hiff.fi