Afrikkalaisen elokuvan festivaali päästää naiset ääneen

Suomessa on tuskin koskaan ollut tarjolla niin monipuolista katsausta afrikkalaiseen nykytodellisuuteen kuin tänä keväänä. Yhdeksälle eri paikkakunnalle levittäytyvän ARS 11-näyttelykokonaisuuden antia täydentää nyt toista kertaa järjestettävä HAFF eli Helsinki African Film Festival. Yhdestätoista Afrikan maasta tulevia elokuvia esitetään Andorrassa ja Kiasmassa 12.–15. toukokuuta.

Tänä vuonna festivaalin keskiössä ovat naiset ja naisten äänet. Festivaalin johtajan, Wanjiku wa Ngugin mukaan afrikkalaiset naiset esitetään mediassa passiivisina uhreina. Monipuolinen ohjelmisto on suunniteltu oikaisemaan tätä virheellistä mielikuvaa.

Sisters in LawFestivaalin kansainvälisesti tunnetuin elokuva lienee Florence Ayisin ja Kim Longinoton palkittu dokumentti Sisters in Law (2005), jossa seurataan kamerunilaisten lakinaisten työtä Kumban kaupungissa. Kamerunissa ei ole langetettu yhtään tuomiota perheen sisäisestä väkivallasta 17 vuoteen. Tähän tulee muutos, kun kaksi rohkeaa musliminaista lähtee hakemaan rangaistusta väkivaltaisille aviomiehilleen oikeusteitse. Raskaasta aihepiiristään huolimatta Longinoton ja Ayisin elokuva on voimaannuttava ja riemastuttavakin kuvaus tarmokkaista ja aikaansaavista afrikkalaisnaisista, jotka eivät epäröi taistella naisten ja lasten tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen kohtelun puolesta.

ImaniTuoreeltaan festivaalilla nähdään muun muassa ugandalainen Imani (2010), joka kilpaili Berliinin elokuvajuhlilla parhaan esikoiselokuvan palkinnosta. Ranskalais-burkinafasolainen Notre étrangère (2010) kuvaa nuoren naisen tuntoja kahden kulttuurin välissä. Nigerialainen paratrilleri The Figurine (2009) palkittiin viime vuonna koko maanosan parhaana elokuvana. Musiikintäyteinen Madame Brouette (2002) kertoo yksinhuoltajaäidin tuhoontuomitusta romanssista huikentelevaisen poliisin kanssa. Senegalilaiselokuvassa nähdään myös suomalaisväriä, kun madame Brouette tapetoi perustamansa kahvilan seinät suomalaisten naistenlehtien sivuilla.

Etelä-Afrikasta nähdään kaksi keskenään hyvin erilaista elokuvaa. The World Unseen (2007) kertoo kahden naisen kielletystä rakkaudesta 1950-luvun Kapkaupungissa. Zulunkielinen Izulu lami (2009) on lämminhenkinen tarina orvoiksi jäävistä sisaruksista, joiden on lähdettävä kotikylästään kaupunkiin hankkimaan ruokarahaa. Katulapset oppainaan sisarukset tutustuvat suurkaupungin vaarojentäyteiseen elämään.

Yllämainittujen elokuvien lisäksi festivaalilla pääsee näkemään pohjoisafrikkalaista draamaa, kamerunilaista scifiä sekä liberialaista ja kenialaista kansalaisaktivismia kuvaavia dokumentteja. Osana festivaalia järjestetään myös työpaja nuorille afrikkalaisille ja suomalaisille elokuvantekijöille. Työpajan vetää Imani-elokuvan ohjaaja Caroline Kamya.

Lisätietoja elokuvista, esitysajoista ja paikoista: www.haff.fi