Etnia vie Afrikkaan

Turussa 19–22.10. järjestettävä kuudes Etnia-filmifestivaali esittelee tänä vuonna afrikkalaista elokuvaa ja kulttuureja. Pääpaino festivaaleilla on dokumenttielokuvissa, mutta myös monta mielenkiintoista fiktioelokuvaa on tarjolla.

L’appel des arènesAngolalaisen O’Heróin ohjanneen Zézé Gamboan piti alun perin saapua festivaalivieraaksi, mutta joutui perumaan osallistumisensa kuvauskiireiden takia. Hänen tilalleen vieraaksi varmistui viime hetkellä senegalilainen Cheikh N´diaye, jonka elokuva L’appel des arènes saa festivaaleilla myös Suomen ensi-iltansa. "Hänen tulonsa varmistui vasta perjantaina 13. päivä, joten aika tiukassahan tuo oli", kertoo festivaalikoordinaattori Tommi Laitinen Etniasta.

Festivaalivieraiksi N´diayen lisäksi saapuvat beniniläinen Idrissou Mora Kpai, jolta on esillä dokumenttielokuvat Arlit: la deuxieme Paris ja Si-Gueriki; sekä israelilaistuotantoa olevan Cry of the Owl -dokumentin ohjaaja Erez Laufer ja tuottaja Dori Caspi. Kongolainen pygmiasiantuntija Marius Billy saapuu myös keskustelemaan pygmi-aiheisista elokuvista.

Oheistapahtumiin kuuluvat lauantaina päivällä järjestettävä keskustelutilaisuus, johon osallistuvat kaikki festivaalivieraat, ja illalla taas on vuorossa Aboa Vetus -museossa afrikkalaisen musiikin ilta, jossa lavalle nousee senegalilainen Malang Cissokho.

Fiktioelokuvissa painia ja perinteiden painetta

Tommi Laitinen nimeää omiksi festivaalisuosikeikseen burkinafasolaisen Delwenden ja keskiafrikkalaisen Le silence de la forêt’n, jotka kummatkin saavat viikonloppuna Suomen ensi-iltansa. Delwende käsittelee osittain tositapahtumiin perustuvaa naisen kohtaloa noituussyytösten keskellä, kun Le silence de la forêt taas kuvaa Euroopasta palaavan miehen sopeutumisesta takaisin Afrikkaan, muuttoa pygmien keskuuteen ja yritystä muuttaa näitä.

Festivaalivieras Cheik N´diayen ohjaustyö L’appel des arènes kertoo yhtä lailla painista ja ongelmallisesta suurkaupunkielämästä Dakarissa. Cannesissa Un Certain Regardilla palkittu ohjaajalegenda Ousmane Sembenen Moolaadé taas on jo Sodankylän elokuvajuhlilla 2005 nähty, mutta silti huomionarvoinen teos. Pääosassa on tyttöjä ympärileikkaukselta suojeleva nainen ja tämän aiheuttama kuohunta malilaisessa kylässä. "Moolaadé on malliesimerkki afrikkalaisessa elokuvassa tavallisesta aiheesta, velvoittavien perinteiden ja modernistumisen paineiden aiheuttamasta yhteentörmäyksestä", Saija Holm kirjoitti Wider Screenissä 2/2005.

Dokumenteissa teemana alkuperäiskansat

Ässhäk: Tales From SaharaFestivaalin dokumenttielokuvat painottuvat entiseen tapaan alkuperäiskansateemaan, mutta esillä on myös saviarkkitehtuuria Taka- ja Heavenly Mud -dokumenteissa. Alkuperäiskansateemaan liittyen Suomen ensi-iltansa saa esimerkiksi Saharassa kuvattu Ässhäk: Tales From Sahara, missä tuaregi-kansaan kuuluva mies etsii kameliaan erämaassa ja tapaa matkallaan monia mielenkiintoisia persoonia. Cry of the Owl taas esittelee kolme eri-ikäistä himba-naista Namibiasta. Dokumentin ohjaaja ja tuottaja ovat vieraina festivaalilla.

Mielenkiintoista katsottavaa ovat ehdottomasti myös vieraaksi saapuvan Idrissou Mora Kpain elokuvat Arlit: la deuxieme Paris, joka kertoo uraanikaivoksilla rikastuneen toiseksi Pariisiksi nimetyn kaupungin muuttumisesta haamukaupungiksi, sekä omakohtainen Si-Gueriki, jossa ohjaaja kuvaa paluutaan kansansa wassangarien pariin ja äidissään tapahtunutta muutosta Si-Guerikiksi, eli kuningataräidiksi.

Ristiriitaisen vastaanoton monin paikoin saanut ja ajatuksia varmastikin herättävä dokumentti taas on kamerunilainen Le malentendu colonial, joka käsittelee lähetystyön ja hyödyntavoittelun marssia Afrikan maaperällä.

Etnia-filmifestivaalin elokuvateatterina toimii Dominon Turussa, Humalistonkatu 7. Fiktioelokuvat 2 €, dokumentit ilmaisia. Lisätietoja ja ohjelma: www.etnia.fi/eff.