Artisokka tuo Helsinkiin naiselokuvia ympäri maailmaa

Nainen vai artisokka -nimestä pelkkään Artisokkaan lyhentynyt naisten tekemää ja naiskohtaloista kertovaa elokuvaa esittelevä festivaali järjestetään tänä vuonna seitsemättä kertaa Helsingissä, Lasipalatsin Bio Rexissä 17.–19. huhtikuuta. Valkokankaalle tuodaan naiselokuvia muun muassa Intiasta, Tunisiasta, Islannista, Iranista ja Kanadasta, eli maantieteellisesti katsaus on laaja. Yhteensä festivali esittelee yhdeksän pitkää elokuvaa sekä kaksi sarjaa uutta suomalaista lyhytelokuvaa.

Pari vuotta sitten Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla nähdyn Parineetan (2005) ohjaajan Pradeep Sarkarin uusin ohjaus Journey of a Woman on feministiseen henkeen tehty Bollywood-elokuva, joka musikaalin ohella pyrkii tuomaan moderneja sävyjä perinteisiin hömppäsatuihin. Saksalaisen Doris Dörrien elokuva Cherrie Blossoms puolestaan kuvaa kuolemaa ja aviollista rakkautta sivuten samalla japanilaista kulttuuria. Dörrie muistetaan erityisesti nuorten naisten ongelmia kuvaavista elokuvistaan Kukaan ei rakasta minua (1994) ja Olenko minä kaunis? (1998).

Uusien elokuvien lisäksi tänä vuonna on ohjelmistoon otettu klassikkoelokuva, jona nähdään Moufida Tlatlin upea ja koskettava Palatsin hiljaisuus (1994), jonka katsoo mielellään taas uudestaan. Festivaaleilla voi myös katsastaa vasta syksyllä teatterilevitykseen tulevan Nuoren Victorian, joka kertoo Englannin kuningatar Victorian (1819–1901) elämästä ja rakkaudesta.

Suomalaisessa osuudessa keskitytään lyhytelokuviin. Suomi post mortem -projektista on poimittu naisohjaajien kommentteja koulusurmien jälkeisestä Suomesta. Näitä pääsee katsomaan aivan ilmaiseksi perjantaina klo 16, jonka jälkeen on mahdollisuus keskustella tekijöiden kanssa. Toinen keskustelutilaisuus järjestetään lauantaina ohjaajan ja tuottajan suhteesta digitalisoituvassa ja kansainvälistyvässä tuotantokulttuurissa. Keskustelemassa ovat muun muassa Auli Mantila ja Zaida Bergroth. Perjantai-iltana juhlimista voi jatkaa festariklubilla mbarissa, jonne on vapaa pääsy.

Lisätietoja festivaalin kotisivuilta www.artisokka.info.