Animaatioita aikuisille ja vähän lapsillekin

Animaatioelokuvataiteella on monimuotoisuudestaan huolimatta suuren yleisön mielissä yhä varsin lapsenomainen maine. Animaatiofestivaali Animatricks, joka järjestetään 13.–16.10. Helsingissä, pyrkii avaamaan näkemyksiä esittämällä Andorran valkokankaalla animaatiomuotoista erotiikkaa ja kauhua. Animatricks on kasvattanut luonnettaan jo yli kymmenen vuoden ajan ja toteuttanut antaumuksella tehtäväänsä esitellä animaatioelokuvateoksia ja tekijöitä läheltä ja kaukaa.

Peur(s) du NoirFestivaalijohtaja Terhi Väänäsen mukaan ensimmäistä kertaa nähtävään eroottisen animaation erikoisnäytökseen haettiin huolella erityisen tyylikkäitä ja taiteellisesti kunnianhimoisia elokuvia. Japanilaista hentaita ei näytöksessä nähdä, vaan näytillä on seksuaalisuuden teemoja eri tekniikoilla tutkivia elokuvia piirretyistä vaha-animaatioon.

Ohjelmistossa on myös kolme täyspitkää animaatioelokuvaa, joista kaksi on syntynyt sarjakuvapiirtäjien käsissä. Kauhun ystäville on tarjolla erityylisistä, lyhyistä tarinoista koostuva kauhuelokuva Peur(s) du Noir (2010) sekä palkittu piirrosanimaatio Le Chat du Rabbi (2011). Festivaalin kolmas pitkä elokuva on maineikas australialainen nukkeanimaatio Mary and Max (2009).

Mary and MaxKansainvälisesti palkittujen lyhytanimaatioiden näytökset ovat perinteisesti olleet suosituimpia ja niiden määrä onkin tänä vuonna kaksinkertaistettu. Saksalaisen animaation viimeisimpään vuosikymmeneen pääsee tutustumaan varsin kattavasti 37 animaation voimin Kurz & Gut/Sweet & Short -näytöksissä.

Nukkeanimaatio on yksi festivaalin pääteemoista ja sen kunniaksi Animatricks tarjoilee nukkeanimaation helmiä eri puolilta maailmaa. Euroopan vanhimman nukkeanimaatiostudio Nukufilmin animaatiot ovat varsinaisia käsityön ja tarinankerronnan taidonnäytteitä. Niistä tuoreimpia nähdään Nukufilmin omassa näytöksessä, johon kuuluu myös Mati Küttin uusin elokuva, surrealistinen Taevalaul (2011). Nukufilmin lisäksi Animatricks tutustuttaa katsojat saksalaisen Film Bilder -animaatiostudion tuotantoon. Nukkeanimaatiosta ei tietenkään voida puhua ilman kansainvälisesti tunnetuinta suomalaista nukketaituria, Katariina Lillqvistia, jonka uusi elokuva Faruza (2011) nähdään ensi-illassa perjantaina 14.10.

FaruzaMittavan kansainvälisen tarjonnan rinnalla ehdottomia katsottavia ovat uudet kotimaiset animaatiot, joita nähdään kahden näytöksen verran. Tekijöitä on vähän, ja koska animaatio on suhteellisen hitaasti valmistuva elokuvan muoto, ei teoksiakaan ole suuria määriä. Erityisesti ammattilaisten tekemät animaatiot ovat Terhi Väänäsen mukaan harvassa. Alan opiskelijat kuitenkin tuottavat mainioita ja visuaalisesti toinen toistaan kiehtovampia animaatioelokuvia, mikä lupaa hyvää alan tulevaisuudelle. Animatricks onkin erinomainen paikka saada kerralla haltuun kotimaisen animaatiokentän tilanne.

Aikuisten näytösten ohella on toki otettu huomioon myös lapsiyleisö. Perheen pienimmille soveltuva näytös on koostettu niin mainiosta sekoituksesta kotimaista ja ulkomaista nukkeanimaatiota, että vanhempien viihtyminen on taattua ilman erotiikkaakin.

Lisätietoja: www.animatricks.net/2011/