Valjuja kliseitä

Tiedän mitä teit viime kesänä elokuvan tarina ei paljoa säväytä. Se on niin tyypillisen kliseinen kuin vain kauhuelokuvien genrestä voi löytyä. Pahat teot palkitaan pelolla ja uhkaaja on oudon mystinen saalistaja. Sinänsä, eihän kunnon kauhuelokuvissa tarvitakaan tapahtumien taustaksi mitään suurta tarinaa, mutta edes jonkinlaista omaperäisyyttä sentään.

Tiedän mitä teit viime kesänä ei ollut tarpeeksi kliseinen, jotta sen olisi voinut ottaa parodiana eikä tarpeeksi omaperäinen, että se olisi kiinnostanut itsenäisenä teoksena. Se ei yksinkertaisesti ollut tarpeeksi yhtään mitään. Henkilöt olivat valjuja ja heidän kohtalonsa ei saanut katsojaa huolestumaan. Miksi pelätä joidenkin mitäänsanomattomien kuvitteellisten henkilöiden hengen puolesta, kun heidän ainoana säilyttämisen arvoisena ominaisuutenaan on vain heidän nuoruutensa. Mutta Amerikassahan nuoruuden ihannointi onkin jo asia sinänsä.

Teinikauhua teineillekö ?

Teinikauhuelokuvat ovat ollet jo kauan oma kauhun alalajinsa. Näissä elokuvissa tietysti ratkaisuja tehdään nuoruuden innolla ja tietämättömyydellä. Nuorten päähenkilöiden töppäilyt ja epäloogisuudet kun voidaan aina laskea heidän ikänsä piikkiin. Niinpä saadaan idioottimaisinkin juonikuvio edes jotenkin uskottavaksi.

Teinikauhu on ollut jo joitakin vuosia hiljaisessa suvannossa ainakin isoilla kankailla. Viimeisestä Elm Street -elokuvastakin taitaa olla jo kulunut useampi vuosi. Teinikauhuklassikoihin voidaan laskea Wes Cravenin ensimmäinen Painajainen Elmstreetillä. Elokuva, joka lahjoitti genrelleen jo kuolemattomaksi kehkeytyneen hahmon eli Freddy Grugerin. Kun Perjantai 13.päivä -elokuvasarjassa sekoili jääkiekkomolarin maskissa heiluva Jason niin elokuva Tiedän mitä teit viime kesänä yrittää tehdä jääkoukkukostajastaan samanlaisen, aina takaisin palaavan teinilahtarin. Paluun syynä on aina pelkästään rahastus.

Minusta tässä jääkoukkuhahmossa ei ollut mitään sellaista magiaa, joka voisi nostaa sen näiden edellämainittujen hahmojen joukkoon. Siihen ei hahmon mystisyys riitä. Jos haetaan sitä kaikkein mystisintä teinikauhu- hahmoa, se on tietysti Michael Myers, joka löytyy alan ehdottomasta klassikosta, John Carpenterin elokuvasta Halloween. Elokuvasta, joka on kasvanut ajan myötä ulos pelkästä teinikauhugenrestään, mutta tällaisesta kulttimaineesta voi Tiedän mitä teit viime kesänä vain haaveilla.

Vanha kaava - uudet tekijät

Tiedän mitä teit viime kesänä -elokuvan on ohjannut Jim Gillespie, skotlantilainen elokuvantekijä, jonka Amerikan debyytti elokuva on. Mies on ohjannut tätä ennen lähinnä BBC:lle ja Skotlannin televisiolle.

Elokuvan käsikirjoituksesta on vastannut Kevin Williamson, mies jonka kynästä on lähtenyt Wes Cravenin ohjaama, teinikauhua parodioiva Scream. Tähänkin elokuvaan olisi kaivattu tuon elokuvan lähestymistapaa. Williamson on myös kirjoittanut Scream-kakkosen, joka ilmestynee Jenkeissä tuota pikaa.

Tiedän mitä teit viime kesänä -elokuvan pääosissa on todellisia teinejä, siis nuoria näyttelijöitä. Keskeisemmäksi nousee todella kaunis ja eittämättä lahjakas Jennifer Love Hewitt, joka esittää omantunnontuskista kärsivää Julieta. Hewitt tunnetaan parhaiten sarjafilmistä Party of Five, joka pyöri meilläkin suomessa Nelos kanavalla. 19-vuotias Jennifer Love Hewitt on myös laulajana levyttänyt jo kolme albumia. Toinen teinityttö-päähenkilöistä onkin sitten jo konkari alallaan, Sarah Michelle Gellar, jolla on Amerikassa oma TV-sarja. Hän on tehnyt paljon rooleja TV:lle, teatteriin ja elokuviin. Parikymppinen Gellar on palkittu jopa arvostetulla Emmy- palkinnolla.

Teinipoikina elokuvassa nähdään Ryan Philippe ja Freddie Prinze.Jr Barryn ja Rayn rooleissa. Kummallakin on takanaan jo muutama elokuva ja TV-rooli - siis nuorta lahjakkuutta, mutta mitäänsanomattomassa elokuvassa.

Tiivistetysti

Tiedän mitä teit viime kesänä ei siis onnistunut vakuuttamaan ainakaan minua. Jonkinlainen laiskuus kuvastui ideoista ja kekseliäisyyden puute vaivasi näihin elokuviin itsestäänselvästi kuuluvia väkivaltakohtauksia. Jos elokuvan anti jää kahden nuoren naispääosan esittäjän tiukkojen puseroiden tuijotteluksi, voi kai päätellä, että sisältö on silkkaa lannoitetta. En kuitenkaan usko, etteikö tällainen teinikauhu voisi jälleen saavuttaa jonkun vuoden takaista suosiotaan, mutta se vaatii parempia elokuvia kuin tämä Tiedän mitä teit viime kesänä.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 4 henkilöä