Sean Connery - Bondien Bond

Kaikkien aikojen James Bond -äänestyksen äänijakaumaTaannoin Film-O-Holicissa oli lukijaäänestys, jossa jokainen sai ilmaista mielipiteensä omasta Bond-näyttelijäsuosikistaan. Ehkä odotetustikin ylivoimainen voittaja oli Sean Connery. Kakkospallilla komeili Roger Moore ja yllättävänkin lähellä kolmantena nyky-Bond Pierce Brosnan. Sen sijaan Timothy Dalton ja George Lazenby jäivät jo kalkkiviivoille

Sean ConnerySean Connery syntyi työläisperheeseen Skotlannin Edinburghissa vuonna 1930. Koulu jäi häneltä aikanaan kesken kuin myös laivastoura, jonka katkaisi vatsahaava. Tämän jälkeen Connery teki erilaisia tilapäishommia, joista juorutuin on ollut alastonmallina keekoilu taideopiskelijoille. Käänteentekevä tapahtuma Conneryn tulevalle uralle oli hänen sijoittumisensa kolmanneksi Mr. Universe -kehonrakennuskilpailussa, jonka jälkeen hän sai töitä erilaisissa näyttämöproduktioissa edeten vähitellen aina kohti vaativampia rooleja. Televisiodebyyttinsä Connery teki vuonna 1956 ja vuosikymmenen loppuun mennessä plakkarissa oli jo useita elokuvarooleja.

Kun Ian Flemingin agenttiromaanien filmauksia suunniteltiin 1960-luvun alussa, ehdokkaaksi hänen majesteettinsa salaisen palvelun huippuagentiksi oli kova kaarti senhetkisiä miesnäyttelijöitä, esimerkiksi Cary Grant, Rex Harrison, Trevor Howard ja myöhempi Bond, Roger Moore. Karismaattinen, nuori ja uhmakas Connery vei kuitenkin tavoitellun roolin heidän nenänsä edestä, vaikka hän ei edes ollut Flemingin suosikki, koska kirjailija piti skottia liian karskina esittämään hienostunutta brittiagenttia. Ensimmäinen Bond-elokuva Dr. No (1962) oli kuitenkin tuottajatkin yllättänyt menestys ja loppu on historiaa.

Bond-elokuvat veivät Conneryn suureen menestykseen, mutta siitä huolimatta hän ei ole jäänyt roolinsa vangiksi. Entinen agenttitähti on myöhemmällä iällään vaikuttanut niin valkokankaalla kuin sen ulkopuolellakin. Sivuosa-Oscar hänelle myönnettiin roolistaan Malonena Brian De Palman Lahjomattomissa (1987). Vähähapsisena julkisuudessa tunnettu Connery alkoi kärsiä hiusten harvenemisesta 21-vuotiaana ja jo ensimmäisessä Bondissa hän käytti tupeeta. Valkokankaan ulkopuolella peruukit ovat pysyneet poissa, mutta se ei ole ollut vetovoiman este. Vuonna 1989 Connery kruunattiin People-lehden "Sexiest Man Alive" -äänestyksessä voittajaksi, melkein kuusikymmentävuotiaana.

Siviilielämässä Connery on ahkeroinut Skotlannin itsenäisyyden puolestapuhujana, mikä on aiheuttanut nuivaa suhtautumista engelsmannien taholta ja näin häneltä on evätty ritarin arvo poliittisiin syihin vedoten. Säätiöidensä kautta Connery on myös jo vuosikausien ajan taloudellisesti ja henkisesti tukenut varattomien koulunkäyntiä ja opiskelua. Motiivikseen hän on maininnut sen, että ei itse aikoinaan köyhän kodin kasvattina pystynyt käymään koulua ja opiskelemaan.

Kaiken kaikkiaan kun Conneryn elämänuraa katselee taaksepäin, hän on tehnyt kaiken suurella sydämellä ja lahjomattomalla aksentilla - ja löytänyt tiensä ihmisten mieliin ja tunteisiin persoonana, jonka läsnäolon tuntee jo valkokankaallakin.