21 grammaa on vuoden 2004 paras, suomalaisille kaksoisvoitto huonoimpien sarjassa

Film-O-Holicin tekijöiden vuosiäänestyksen molemmat sarjat saivat viimevuotiseen tapaan lopulta selvät ykköset. Amores perrosista aiemmin muistetun Alejandro González Iñárritun monisäikeinen 21 grammaa repäisi yllättävänkin selkeän eron kakkossijasta tasapäisesti kamppailleisiin Lost In Translationiin ja Elephantiin. Huonojen puolella alkuvuoden kohutapaus, Minna Virtasen Solar-ohjaus Levottomat 3 oli täysin vailla vastusta.

Parhaiden listalla huomiota kiinnittää sija 6. Tämänkaltaiset äänestykset eivät suosi loppuvuoden ensi-iltoja. Siitä huolimatta Wong Kar-Wain pitkään odotettu 2046 ehti näin korkealle. Positiivisina yllättäjinä voi pitää myös kärkikymppiin mahtuneita Tyttöä ja helmikorvakorua, Station Agentia ja Björn Rungen hienoa ruotsalaista Minkä taakseen jättää.

Vakiintuneista tekijöistä Quentin Tarantino piti asemansa hyvin. Ensimmäinen Kill Bill oli vuoden 2003 listassa sekin viides. Michael Mooreen taas taidetaan olla jo kyllästyneitä. Bowling For Columbinen kakkossija vaihtui Fahrenheitin viidenteentoista.

Mooren taantuessa vuoden ykkösdokkariksi nousi Metallica: Some Kind Of Monster. Paljon julkisuutta saanut Super Size Me ei ollut lähelläkään listasijoja.

Kotimaisittain vuosi ei tainnut olla kovin kaksinen. Koirankynnen leikkaaja jaksoi sentään kahdenneksitoista. Pirjo Honkasalon Melancholian kolme huonetta jäi niukasti viidentoista huonommalle puolelle. Muut saivat vain hajapisteitä.

Huonojen elokuvien listalla kotimaiset näkyvät sitäkin paremmin. Täysin ylivoimaisen Levottomat 3:n jälkeen kiilasi kakkoseksi monen kovastikin odottama Anssi Mänttärin comeback Joensuun Elli! Mänttärin ja sijan 10 Pekka Lehdon puolustukseksi on sanottava, että Levottomien viedessä lähes kaikki mahdolliset pisteet, olisi sijat toisesta alaspäin voitu melkein arpoa

Äänestäjiä pyydettiin nimeään vuoden 2004 ensi-illoista kymmenen parasta ja kolme huonointa. Parhaaseen ja huonoimpaan pyydettiin myös perustelut.

Kimmo Ahonen
Paras: 21 grammaa
- Collateral sekä Tyttö ja helmikorvakoru olivat esteettisesti tyylikkäimmät teokset ja Fahrenheit 9/11 provosoinnillaan poliittisesti kiinnostavin, vaikka ei paras dokumenttielokuva. Vuoden elokuvatarjonnasta kaksi minuun syvimmin vaikutuksen tehnyttä teosta olivat kuitenkin Iñárritun 21 grammaa ja van Santin Elephant, tässä järjestyksessä. Toisin kuin monet muut kerronnalla leikkivät Hollywood-tuotannot, 21 grammaa ei ole vain muotokokeilu, vaan ihmisen moraalista vastuuta syvällisesti pohtiva taideteos.
Huonoin: -

Tiina Forsberg
Paras: 2046
- Tunnelmallinen kuvaus ja soundtrack, huikeat näyttelijät, sielua riipaiseva tarina; kokonaisuutena yksinkertaisesti upea elokuva.
Huonoin: Kultainen medaljonki
- Surkeaa komiikkaa, masentavat näyttelijät, surkuhupaisa juonentekele, jossa ei ole mitään tolkkua. Miksi, oi miksi näitä tehdään!!!???

Manu Haapalainen
Paras: Lost In Translation
- Tämän tyyppinen viipyilevä jossittelu tehoaa aina. Sofiahan on isäänsä parempi!
Huonoin: The Passion of the Christ
- Vastenmielistä ja sairasta Jessellä masturbointia. Uskonnollista pornografiaa.

Jokke Ihalainen
Paras: Elephant
- Mielenkiintoisesta näkökulmasta karmaisevaan aiheeseen syvälle pureutuva, todella omaperäinen ja vaikuttava elokuva.
Huonoin: Levottomat 3
- Tylsyyden, tyhjyyden ja pinnallisuuden pahin mahdollinen esimerkki. Mitäänsanomattomuuksien summa. Todella piinallinen katsomiskokemus.

Tero Karppi
Paras: 21 grammaa
- Alejandro González Iñárritu näyttää miten vasaralla tehdään elokuvaa. 21 grammaa raastaa sydämen katsojan rinnasta, särkee sen paloiksi ja pakottaa kokoamaan uudelleen. Lopputuloksena syntyy ilmaisultaan vuoden rohkein ja eniten ajatuksia herättävä elokuva.
Huonoin: Ocean´s Twelve
- Hollywoodin tämän hetken yliarvostetuin ohjaaja kohtaa joukon yliarvostettuja näyttelijöitä.

Riina Mikkonen
Paras: Lost In Translation
- Sofia Coppola todisti toisella elokuvallaan sen ettei Virgin Suicides ollut suinkaan tähdenlento. Lost in Translation on viisas, hauska, surullinen, mielikuvitusta häiritsevä ja vuoden tasapainoisin elokuva.
Huonoin: The Passion of the Christ.
- Mel Gibsonin sadomasokistinen evankeliumi rienaa kaikkia hyvän maun rajoja. Se onnistuu olemaan yhtä aikaa kiihkovanhoillinen ja suvaitsematon sekä itsetarkoituksellisen väkivaltainen. Megalomaaninen kärsimysnäytelmä tehtiin isolla rahalla ja markkinoitiin irvokkaalla kaksinaismoralismilla. Yök!

Mari Pöyhtäri
Paras: Station Agent
- Loistavan kirpeä ja melankolinen pikkuelokuva, joka on päihittänyt lukuisat vuoden isot tuotannot mennen tullen. Pelkistetty kertomus, hersyvät näyttelijäsuoritukset, erityisesti Patricia Clarkson, ja maittavan musta huumori vievät voiton! Täydellinen sunnuntaielokuva, joka ei ole kuitenkaan aivan tavallisimmasta päästä.
Huonoin: Joensuun Elli
- Yksinkertaisesti huono. Kuten arvostelijakin sanoi, kovasti on yritetty, mutta menee kesäteatterinäyttelemisen puolelle. Käsittämätöntä muka-mystiikkaa sekoitettu hirveään puskafarssiin, kertomus ei toimi lainkaan, useiden hahmojen käyttäytymiselle ei ole mitään motiivia. Huhhuh.

Janne Rosenqvist
Paras: 21 grammaa
- Koska oli pakko valita, niin toinen virtuoosimainen visualisti, Michael Mann, jäi tällä kertaa kakkoseksi. Usko elokuvaan pysyy, kun valtavirrasta löytyy edes muutama todellinen auteur.
Huonoin: Levottomat 3
- Suomi-elokuva, joka jyrää yltäkylläisessä alhaisuudessaan. Että edes kehdataan tällaista tehdä. Alkeellista, mautonta ja moukkamaista elokuvaa.

Juha Rosenqvist
Paras: 21 grammaa
- Elokuvakerronnallisesti merkittävin ja tyylillisesti haastavin elokuva vuosiin. Tunneilmaisultaan ja ihmiskäsitykseltään vaikuttava teos.
Huonoin: Levottomat 3
- Kotimaisen elokuvatuotannon kiistämättömin kalkkuna, jolle ei tahdo löytyä vertaista edes elokuvahistorian pitkässä juoksussa. Niin tökerö, ettei edes naurattanut.

Eero Tammi
Paras: Elephant
- Ajan, liikkeen ja rytmin kauneus ohjaajan kokeellisessa ilmaisussa, joka vaeltelee, havainnoi ja luo tyyliä kartoittamattomilla alueilla. Elokuva, jonka kuvamaailma ajattelee.
Huonoin: Levottomat 3
- Markus Selin on suomalaisen elokuvan syöpä, markkinamiehen mätäpaiseellinen perikuva, jonka haiseva ja ylipursuava tuotanto poksahtaa kohta kaikkien silmille kuin Monty Pythonin Elämän tarkoituksen syömähirviön sisukset, ja Levottomat 3 hänen itsensä paljastava sairaudentunkio, ulkokohtaisuutta juhliva nykyajan vino peili, itseään täynnä oleva pintaliidon ylistys cityläisille taliaivoille. Kaikkien neonvaloisten yökerhojen keulakuva ja yrjöämpäri.

Päivi Valotie
Paras: -
Huonoin: Levottomat 3
- Paljon melua ja ennakkomölyä tyhjästä... Pakko kai tämä kotimainen on panna ykköseksi, vaikka kyllä tuota "hulluvuutihuttua" tietty riittää ihan yhtä lailla.

Vuoden parhaat 2004

21 grammaa

1. 21 grammaa (21 Grams)
2. Lost In Translation
3. Elephant.
4. Collateral.
5. Kill Bill Vol. 2
6. 2046.
7. Huono kasvatus (La mala educacion)
8. Tyttö ja helmikorvakoru (Girl With A Perl Earring)
9. Station Agent
10. Minkä taakseen jättää (Om jag vände mig om)
11. Metallica: Some Kind Of Monster
12. Koirankynnen leikkaaja
13. Tahraton mieli (Eternal Sunshine Of The Spotless Mind)
14. Maanantain auringossa (Los Lunes al sol)
15. Fahrenheit 9/11

Vuoden huonoimmat 2004

Levottomat 3

1. Levottomat 3
2. Joensuun Elli
3. The Passion Of The Christ
4. Troija (Troy)
5. Kultainen medaljonki (The Medallion)
6. Ocean´s 12
7. Itämeren arvoitus (Baltic Storm)
8. Kuningas Arthur (King Arthur)
9. Scary Movie 3
10. VOITKA - Metsän veljet