Sateenkaari valkokankaalla

Vinokino eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemukset ja tarinat keskiöön nostava elokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna 26. kerran. Festivaali polkaisee käyntiin 19. lokakuuta Turusta ja jatkuu aina sunnuntaihin 22. lokakuuta. Helsinkiin Vinokino saapuu marraskuun 9.–12. päivä. Vinokinon näytöksiä järjestetään myös Tampereella ja Jyväskylässä. Tampereen ja Jyväskylän festivaaliohjelmisto on suppeampi, molemmissa nähdään yhteensä kolme kokopitkää elokuvaa.

Vuoden 2017 ohjelmisto tarkastelee muun muassa identiteettiä, itsensä löytämistä ja (uudelleen)määrittelyä useamman elokuvan voimin. Homo-, lesbo-, bi ja trans-leffojen lisäksi elokuvavalikoimaan on nostettu myös intersukupuoliset. Katsauksen siihen tarjoaa italialaisen Carlo Lavagnan draamaelokuva Arianna, joka seuraa intersukupuolisen päähenkilön kehitystä lapsesta aikuiseksi.

Transteemoja käsittelevät In Between -lyhytelokuvakooste sekä Elia K. Schneiderin ohjaama Tamara, joka on myös festivaalin päätöselokuva. Se pohjautuu Tamara Adriánin, ensimmäisen Venezuelan eduskuntaan valitun transsukupuolisen elämään.

Dokumenttien ystäville tarjolla on ilmaisnäytöksenä järjestettävä Touko Laaksosesta kertovan dokumentin Boots, Biceps and Bulges: The Life & Works of Tom of Finland lisäksi amerikkalaisen kirjailijan ja ihmisoikeusaktivisti Armistead Maupinin elämää tarkasteleva The Untold Tales of Armistead Maupin. Festivaalitarjontaan kuuluu myös televisiotuotannon Daytime Emmy -palkinnon voittanut dokumentti Out of Iraq, joka kertoo irakilaisen tulkin ja sotilaan rakkaustarinan poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Lyhytelokuvakoosteina on tarjolla jo mainitun In Between -koosteen lisäksi Oh-Be-Joyful, jossa paneudutaan naisten väliseen rakkauteen ja ystävyyteen, sekä homoerotiikkaa esittelevä Heimat XXX.

Elokuvien lisäksi Turussa järjestetään oheisohjelmaa, muun muassa festivaalin teemoihin liittyvät kaksi näyttelyä ja keskustelutilaisuuksia. Jo mainitun Tom of Finlandin elämää valottavan dokumentin lisäksi ilmaisnäytöksenä Turussa pyörii vuoden 2015 Vinokinon ohjelmistoon kuulunut komedia Queen of Amsterdam. Tom of Finland -dokumentin voi nähdä myös Helsingissä ilmaisnäytöksenä.

Festivaali kytkeytyy temaattisesti myös Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä kulttuuri-, taide- ja viestintähankkeeseen, jonka tavoitteena on tehdä näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (LHBTIQ) historiaa Suomessa.

Vinokino 2017

Turku 19.–22.10.
Tampere 25.–27.10.
Helsinki 9.–12.11.
Jyväskylä 1.11.

Festivaalin ohjelmisto: www.vinokino.fi