Juhlavasta tarjonnasta jokaiselle jotakin
Vuonna 1970 opetusministeriö, Suomen elokuvasäätiö ja Tampereen kaupunki löivät massinsa yhteen ja järjestivät ensimmäiset kansainväliset elokuvajuhlat, joita tehdaskaupungin oma elokuva-aktiivi Ilkka Kalliomäki oli jo pannut alulle edellisenä vuonna. Siihen aikaan elokuvia näytettiin noin satakunta sekä kotimaisen että ulkomaisen tarjonnan kirjosta, ja festivaali nousi jo tuolloin kansainvälisesti arvostetuksi tapahtumaksi. Nyt neljäkymmentä vuotta myöhemmin, 10.–14.3.2010 järjestettävä juhlat vetävät jälleen Tampereen kirpakkaan kevättalveen yli 30 000 festarivierasta seuraamaan monipuolista ja kulttuuririkasta elokuvatarjontaa.
Teemakokonaisuuksia on jälleen niin paljon, että festivaalikansalainen kohtaa runsauden pulan. Tarjolla on niin elokuvaa Ibero-Amerikan sykkeestä kuin myös tuotoksia Pohjolan uusilta nuorilta toivoilta. Myös ranskalaiselle animaatiolle pyhitetty kokonaisuus, traditioksi muotoutunut marginaalielokuvia edustava roskaelokuvafestivaali ja Sami van Ingenin kokeellisille elokuville omistettu retrospektiivi vetävät varmasti katsojia puoleensa.
Faktaa vai fiktiota?
Tuttuun tapaan värikkään ohjelmakartan suunnannäyttäjiksi erottautuvat kilpailusarjat. Niin kotimaisessa kuin ulkomaisessakin sarjassa elokuvia ei ole jaettu kategorioihin genreittäin, vaan dokumentti, fiktio ja animaatio mittelevät keskenään sulassa sovussa.
Kansainväliseen kilpailuun ilmoitettiin yli 3000 elokuvaa, joista ruodittiin mukaan 70 pätkää 39 maasta. Kuten monina aikaisempina vuosina, suurin osa tarjonnasta on fiktiota, mutta myös dokumentin ja animaation ystäville tarjoillaan muutamia herkkuja. Suomea kilpailussa edustaa jälleen kolme elokuvaa.
Kotimaisen kilpailusarjan yli 30-minuuttisia hallitsevat vain ja ainoastaan dokumenttielokuvat, ja myös lyhyempien elokuvien sarjassa fakta on vallannut alaa. Tarjolla on myös kaupalliseen elokuvateatterilevitykseenkin asti pärjänneitä elokuvia, kuten vaikkapa Arto Halosen ohjaama Magneettimies (2009).
Katsaus Etelä-Amerikan arkeen ja tapoihin
Joka vuosi Tampereen elokuvajuhlilla on kantava teema, jollaiseksi on tällä kertaa valittu Ibero-Amerikan alueen lyhytelokuva. Tällä sanahirviöllähän tarkoitetaan Espanjalle ja Portugalille siirtomaa-aikaan kuulunutta Amerikkaa. Teemakokonaisuus tarjoaa kymmenen näytöstä 2000-luvulla valmistettuja lyhytelokuvia edellä mainitun alueen maista. Luvassa on tasokas joukko eri genrejen edustajia useista Ibero-Amerikan maista. Sarja huipentuu viime vuoden festivaalin Grand Prix -voittaja Pablo Lamarin koskettavaan tarinaan Ahendu nde sapukai (2008). Herra kuuluu tällä kertaa myös festivaalin kansainvälisen kilpailun tuomaristoon.
Ibero-Amerikan henkeä tulee paikan päälle edustamaan myös argentiinalainen ohjaaja German Kral. Wim Wendersin kanssa paljon yhteistyötä tehneeltä ohjaajalta näytetään festivaalilla miehelle itselleen henkilökohtaisesti arkaluontoinen dokumentti Buenos Aires, tarinani (1999) sekä unohdetun tangolaulajaryhmän viimeisestä esiintymisestä kertova Viimeiset aplodit (2008).
Juhlan aika
Loistokas 40-ikävuoden saavuttaminen huomioidaan monipuolisesti Tampereen elokuvajuhlien tarjonnassa. Heti avajaisnäytöksessä tarjoillaan nostalgisia helmiä vuosien varrelta, kuten Charles Ridleyn Lambeth Walk (1941) ja Aki Kaurismäen Oi niitä aikoja (1991).
Musiikki on vuosien mittaan ollut vahvassa asemassa festivaalitarjonnassa. Tällä kertaa musiikin ja elokuvan yhdistämisen toteutus on huipussaan, sillä Tampere talossa esitetään juhlavuoden kunniaksi Charles Chaplinin legendaarinen Kaupungin valot (1931). Elokuvan säestyksestä pitää huolen Tampere Chamber Kimmo Tullilan johtamana.
Musiikki ja elokuva yhdistetään myös elokuvajuhlien virallisilla syntymäpäiväpirskeillä lauantaiyön humussa. Klubilla ja Pakkahuoneella järjestettävä TaFF Party Night tarjoaa festariväelle valkokankaalta Aki Kaurismäen Calamari Unionin (1985) sekä useita viime vuosien hauskimpia suomalaisia lyhytelokuvia, kuten Teemu Nikkin kokeilunhaluisten miesten pienestä seikkailusta kertova Kaveri (2007) ja CHRZUn mediakriittinen slapstick-animaatio Kaukosaaren kirous (2008).
Elokuvien välissä festarikansan jalkoja nostattavat kuumat suomalaiset musiikkinimet Jaakko & Jay, Pintandwefall ja Op:l Bastards. Kulttuuriräjähteisen yön jälkeen saavat väsyneet juhlijat vielä kerran kiivetä elokuvateatteri Plevnaan todistamaan kilpailusarjojen voittajien julkistamista.
Lisätietoa Tampereen elokuvajuhlista löytyy tapahtuman kotisivulta: www.tamperefilmfestival.fi
Seuraava:
Suomalaisen elokuvan festivaali 2010 -esittely
Festivaalin teemoina tarjoillaan tänä vuonna Matti Ijästä, Ismo Kalliota ja Suomi-kulttia.
Edellinen: Glasgow Film Festival 2010 -esittely
Glasgow Film Festival korostaa ohjelmistossaan skotlantilaista identiteettiä, vahvaa paikallisuutta ja omaleimaisuutta.