Suomalaisen elokuvan festivaalilla Suomista, Vaalaa ja animaatioita

Suomalaisen elokuvan festivaali järjestetään kahdeksattatoista kertaa Turussa 16.–19. huhtikuuta. Pääteemoina ovat tänä vuonna ohjaajat Tapio Suominen ja Valentin Vaala, joista ensin mainitulta nähdään kuusi pitkää elokuvaa. Jälkimmäisen ohjauksia voi puolestaan ihastella kuuden pitkän ja neljän lyhyen elokuvan verran. Lisäksi pureudutaan suomalaiseen animaatioelokuvaan kolmessa retrospektiivisessä näytöksessä, joissa nähdään muun muassa Juho Gartzin ja Lauri Tykkyläisen Suomalaisen animaation historia (1981–1983) sekä Turun Taideakatemian opiskelijoiden uusia animaatioita.

Elokuvateatteri Juliaan sijoitettujen elokuvanäytösten lisäksi festivaalilla on runsaasti oheisohjelmaa. Avajaispäivänä torstaina voi kuunnella Valentin Vaala -seminaaria, perjantaina taas käsitellään seminaarin muodossa Tapio Suomisen tuotantoa. Suominen tulee myös itse festivaalille kertomaan elokuvistaan. Suomen Elokuvatutkimuksen Seuran järjestämä animaatioseminaari tarjotaan aiheesta kiinnostuneille Turun yliopiston tiloissa jo keskiviikkona.

Iltapainotteista ohjelmaa on tarjolla pitkin festivaaliviikkoa ja jo ennen tapahtuman varsinaista starttaamista: Bar Kukassa elokuvabingo, Bristolissa elokuvatietovisa, Dynamossa animaatiomusiikkivideoraati ja Jazzklubi Monkissa Salakapakka-teemailta. Iltaklubit on toteutettu yhdessä Humanistisen ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon linjan kanssa. Kaksi kiinnostavaa valokuvanäyttelyä järjestetään Bar Kukassa ja Valokuvakeskus Perissä. Bar Kukassa on esillä "Syntinen Jolanda" -elokuvajulistenäyttely, jossa voi ihastella aikanaan riettaan rohkeita filmijulisteita vuosilta 1941–1992. Perissä uppoudutaan "Tähtitaivas"-näyttelyyn vanhojen kotimaisten elokuvatähtien kuvien siivittämänä.

Lisätietoja festivaalin kotisivulta.

Lue myös