Suurten tunteiden festivaali

Viime vuonna Season Film Festival oli täynnä henkilökuvia, ja elokuvissa toistuivat suljettujen tilojen ja yhteisöjen paineet. Tämänvuotinen tarjonta eroaakin skaalallaan edellisvuoden intiimeistä tarinoista. Tällä kertaa luvassa on eeppisiä rakkaustarinoita, spektaakkelimaisia elokuvallisia kokeiluja ja mittavia maisemia. Vaikka tarjonta ensisilmäyksellä näyttää erilaiselta, paljastuvat mittavien puitteiden alta tutut teemat.

Maalis- ja huhtikuun vaihteessa, 30.3.–2.4.2017, järjestettävän Season Film Festivalin tarjonnasta löytyy usea ensi-iltansa keväällä saava elokuva, kuten François Ozonin Frantz sekä Amma Asanten A United Kingdom.

A United Kingdom hakee vaikutteita eeppiselle rakkaustarinalleen David Leanin elokuvista ja niiden tavasta hukuttaa sankarinsa mahtaviin luonnonmaisemiin. Englantilaisen Rosen (Rosamund Pike) ja Betsuanamaan kruununprinssin Seretsen (David Oyelowo) matka avioliiton satamaan ei ole 1940-luvulla esteetön. Erilaisia ennakkoluuloja kohdataan Frantzissa, joka tuo toisen maailmansodan jälkimainingit valkokankaalle mustavalkoisina. Sodassa leskeksi jäänyt saksalainen Anna (Paula Beer) tutustuu mieheensä uudelleen ranskalaisen Adrianin (Pierre Niney) muistojen kautta. Paikalla esittelemässä elokuvan on itse ranskalaisohjaaja François Ozon.

Yksi festivaalin kiinnostavimmista elokuvista on Ang Leen ohjaama Billy Lynn’s Long Halftime Walk. Elokuva toteutettiin harvinaisen kunnianhimoisena 3D -versiona, jossa tarkkuus ja kuvataajuus ovat eri tasolla kuin elokuvissa yleensä (4KHD tarkkuus ja 120 FPS). Tätä versiota ei festivaalilla kuitenkaan nähdä, sillä maailmasta löytyy vain kourallinen teattereita, jotka sen voivat esittää alkuperäisessä muodossaan. Tämä voi kuitenkin olla elokuvalle siunaus, sillä sen tarinaa on kiitelty, mutta sen on todettu jäävän toteutuksen jalkoihin. Liian todelliselta vaikuttava elokuvakokemus on varastanut huomion itse tarinalta.

Yhdysvaltalaisten etelävaltioiden ja keskilännen maisemat kehystävät American Honeya , Hell or High Wateria sekä The Birth of a Nationia. Andrea Arnold voitti kolmannen Cannesin jury-palkintonsa elokuvallaan American Honey. Tie-elokuvassa nuoret ajelehtivat automatkallaan ympäri keskilänttä myyden lehtitilauksia. Nelinkertainen Oscar-ehdokas Hell or High Water tuo amerikkalaisiin westerneihin modernin tuulahduksen kuvatessaan veljeksien pankkiryöstöjen sarjaa Texasissa. The Birth of a Nation sukeltaa historiassa kauemmas kertoen orjasaarnaaja Nat Turnerin (Nate Parker) 1800-luvulla johtamasta orjakapinasta. Ensikertaa ohjaajan paikalla istuneen Nate Parkerin elokuva otettiin viime vuonna innolla vastaan Sundancessa.

Season Film Festivalin dokumenttitarjonta on tänä vuonna laaja. Odotetuin elokuvista on luultavasti Oscar-ehdokas I Am Not Your Negro. Kirjailija James Baldwinin keskeneräiseen kirjanalkioon pohjaava dokumentti valottaa kansalaisoikeusliikkeen ja rasismin historiaa Yhdysvalloissa. Suomalaisdokumenttien Keppihevosten vallankumous ja Muodonmuutoksia lisäksi Otto Bellin The Eagle Huntress käsittelee tiukkojen normien sisällä kapinoivien nuorten naisten ja tyttöjen elämää.

Tuttuun tapaan naisten ja tyttöjen tarinat ovat näkyvästi esillä tämänkin vuoden festivaalitarjonnassa. Kuten jo dokumenttien painotuksesta käy ilmi, ovat rajojaan etsivät tytöt erityisessä valokeilassa. Kelly Fremon Craigin esikoinen The Edge of Seventeen etsii teini-iän kömpelyydestä vanhojen John Hughesin teinielokuvien taikaa. Ranskalainen Mum’s Wrongin taas pohtii, miltä tuntuu nähdä oma äiti erilaisessa valossa. Teini-ikäisen Anoukin (Jeanne Jestin) työkokeilu vie hänet suuryrityksen koneiston sydämeen, oman äidin työpaikalle.

Season Film Festivalin elokuvien puitteet voivat tänä vuonna olla isompia, mutta ne loksahtavat paikoilleen edellisvuosien tarjontaa tarkastellessa. Festivaalin ohjelmistossa on aina ollut kyse suurista tunteista. Laadukkaiden elokuvien sarjassa on tarjolla maailmanluokan festivaalien kiinnostavimpia nimiä ja palkintoja keränneitä elokuvia, mutta mukaan mahtuu myös paljon pienempiä vähemmälle huomiolle jääneitä teoksia.

Lisätietoja festivaalin kotisivulta: www.seasonfilmfestival.fi

Oletuksia ja ennakkoluuloja