Tasa-arvon puolesta
Suomen laajin elokuvafestivaali, Rakkautta & Anarkiaa, on taas käsillä 17.–27. syyskuuta. Järjestyksessään 33. festivaali juhlii elokuva-alan kansainvälisen 5050x2020 tasa-arvotavoitteen saavuttamista. Sen myötä 51 prosenttia elokuvista on muiden kuin miesten ohjaamia. Ohjelmistoon on valittu 140 pitkää elokuvaa ja 170 lyhytelokuvaa ympäri maailmaa, ja näistä järjestetään yhteensä 560 näytöstä.
Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin ohjelmistossa on myös pohjoismainen draama vahvasti esillä. Festivaalilla palkitaan Heikki Kossi Nordic Flair -palkinnolla ansioituneesti pohjoismaisen osaamisen viemisestä maailmalle.
Festivaalilla on myös vallitseva covid-19 -pandemia otettu huomioon. Hygieniaan ja kävijöiden turvallisuuteen kiinnitetään erityisen paljon huomiota ja turvavälit pidetään sekä saleissa että muissa teatteritiloissa ja jonottaessa saliin. Vain puolet elokuvasalin kapasiteetista on myynnissä, ja paikalla on henkilökuntaa neuvomassa yleisöä. Tapahtuman järjestelyissä noudatetaan viranomaisten ohjeita ja suosituksia. Lisää infoa käytännöistä löytyy festivaalin kotisivuilta.
Naisvoimaa valkokankaalla tarjoilee useampi ohjelmiston elokuva. Naissankaruutta nähdään muun muassa elokuvissa Harriet (2019), joka kertoo mustan ihmisoikeusaktivisti Harriet Tubmanin taistelusta orjuutta vastaan, ja tieteen pioneerin ja aikansa edelläkävijän Marie Curien elämästä kertoo Radioactive (2019). Wendy (2020) kertoo Peter Panin tarinan Wendy Darlingin näkökulmasta. Lisäksi samanaikaisesti Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin kanssa Venetsian, Toronton ja New Yorkin elokuvafestivaaleilla ensi-iltansa saavan Nomadland (2020) seuraa modernin ajan naista, joka vaihtaa oravanpyörän nomad-elämään.
Tasa-arvo näkyy myös käsikirjoittaja Lena Waithen ja ohjaaja Melina Matsoukasin esikoisyhteistyössä Queen & Slim (2020). Black Lives Matter -liikkeen kanssa sattumalta erinomaisesti ajoittunut elokuva paneutuu realistisella otteella afroamerikkalaisten arkeen Yhdysvalloissa, ja toimii kannanottona Yhdysvaltain sosiaalipolitiikkaan. Katsaus sukupuolivähemmistön arkeen saadaan dokumenttielokuvassa Always Amber (2020), jossa seurataan 17-vuotiaan muunsukupuolisen Amberin kamppailua oikeudesta omaan kehoonsa ja paikkaansa yhteiskunnassa.
Pohjoismaisten elokuvien uutuuksina löytyvät muun muassa Göteborgin elokuvajuhlien pääpalkinnon saanut norjalainen Barn (2019), islantilainen Milk County (Héraðið, 2019) ja tanskalainen Wildland (Kød & blod, 2020). Ruotsista festivaalin ohjelmistoon valikoitui riehakas klassikko Fucking Åmål (1998) sekä Roy Anderssonin maailmanensi-iltansa festivaalilla saava Being a Human Person (2020). Suomalaisia elokuvauutuuksia edustavat gaalaelokuvaksi noussut pakolaistarina Ensilumi (2020), Seilin saaresta kertova dokumentti Själö – Island of Souls (2020) sekä kaapista ulos tulemisen kaaosmaisuutta tarjoava Nimby (2020).
Myös aiempien vuosien Rakkautta & Anarkiaa -elokuvia on tarjolla Yle Teemalla ja Yle Areenassa festivaalin ulkopuolisille elokuvafaneille. Teeman ja Areenan syyskuun ohjelmistosta löytyvät esimerkiksi Call Me By Your Name (R&A 2017), Whiplash (R&A 2014), God’s Own Country (R&A 2017) ja A Dog Called Money (R&A 2019). Yle Areenasta löytyy myös tämän vuoden festivaalilla Pulpettikino-koululaisnäytöksessä näytettävä Kelet – ole mitä haluat, honey! (2019).
Lisää infoa, elokuvia ja ohjelmisto osoitteessa www.hiff.fi.
Seuraava:
Loud Silents 2020
Helsinkiläistyneellä festivaalilla nähdään viime vuosien tapaan seitsemän livesäestettyä mykkäelokuvaesitystä.
Edellinen: Suomalaisen elokuvan festivaali 2020
29-vuotias festivaali on aina tarjonnut mahdollisuuden kokea vanhempaa kotimaista elokuvaa valkokankaalta.