Lontoo kutsuu elokuvan ystäviä

Lontoo näyttää jälleen parhaat puolensa 51. London Film Festivalin pyörähtäessä käyntiin. Kahden viikon aikana festivaalilla esitetään 184 pitkää ja 133 lyhyttä elokuvaa. Mukaan on mahtunut vain yksi suomalainen elokuva, Aleksi Salmenperän oivallinen Miehen työ (2007).

Festivaalien festivaalin runsaassa ohjelmistossa on tarjolla uusien lupausten esikoispitkiä teoksia, valikoima lyhytelokuvia ja animaatiota, Iso-Britanniassa ja Suomessakin teatterilevityksen saavia valtavirtaelokuvia, arkistojen aarteita, rohkeita indie-töitä ja kokeellista elokuvaa.

Tarinoita läheltä ja kaukaa

London Film Festival esittelee ohjelmistossaan mittavan joukon kiinnostavia uutuuksia eri puolilta maailmaa. Suomessa Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla ensi-iltansa saaneet 4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivää (2007), Mister Lonely (2007), Persepolis (2007), Shotgun Stories (2007) ja Roy Anderssonin hieno Sinä elävä (2007) sekä Espoo Cinéssä esitetty The Banishment (2007) ovat nyt nähtävillä Lontoossa.

4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivääTämänvuotisen Cannesin pääpalkinnon voittaja, 4 kuukautta, 3 viikkoa ja 2 päivää (2007), on karunkaunis kertomus nuoren tytön kohtalosta ceauseculaisessa Romaniassa. The Banishment puolestaan on hienon, isän paluusta kertoneen The Returnin (2003) ohjanneen venäläisen Andrei Zvyagintsevin uusin elokuva. Zvyagintsev hämärtää jälleen todellisuuden rajoja erittäin hypnoottisella ja vangitsevalla tavalla tässä dialogin sijaan tunnelmiin ja symboliikkaan luottavassa taideteoksessa. Amerikkalaisen indie-ilmiön, Harmony Korinen (Gummo, Julien Donkey Boy) uutuus, Mister Lonely, yhdistelee vaihtelevalla menestyksellä kevyitä ja raskaampia elementtejä. Hajanaiseksi jäävä elokuva kurkistaa imitaattoreiden maailmaan.

Iranilaissyntyisen Marjane Satrapin omaelämäkerrallisten sarjakuvien pohjalta animoitu Persepolis on toteutettu hyvällä maulla ja tyylikkäästi. Satrapin omaan kasvutarinaan perustuva, mutta yksityisen kautta yleisinhimillisiin vapauden, rakkauden ja rohkeuden teemoihin kurottuva elokuva on omaperäinen ja viisas kertomus poliittisen ahtauden ja yksilön vapauden repivästä ristiriidasta. Vakavia teemoja huumorin ja musiikin avulla keventävä mustavalkoinen teos on myös kunnianosoitus islamistien kuristavaa valtaa vastaan kapinoiville rohkeille kanssakansalaisille.

Shotgun StoriesShotgun Stories kertoo tarinan kaksista veljeksistä Yhdysvaltain takamailla. Vanha kaunan ketju ei ota katketakseen, sillä kukaan itsepäisistä ja ylpeistä miehistä ei ole valmis ottamaan ensimmäistä askelta sovinnon tiellä. Toteavasti kuvattu elokuva on kaikessa eleettömyydessään ravisteleva kertomus vihan ja rakkauden toisiaan kiertävistä kehistä.

Eurooppalaisena yhteistuotantona toteutettu El Otro (2007) on erikoinen matka erään miehen sielunmaisemaan. Samaa voisi omalla tavallaan sanoa Zoosta (2007), jossa liikutaan ihmisyyden äärirajoilla: elokuva käsittelee yhtä länsimaiden viimeisistä tabuista, eläimiin sekaantumista.

Ennakkoesittelyjen perusteella mielenkiintoisilta vaikuttavat myös afrikkalainen lasten hyväksikäyttöä käsittelevä Ezra (2007), intialaisista naisista kertova Four Women (2007), omaperäisen Dog Daysin (2001) ohjanneen Ulrich Siedlin ylistetty uutuus Import Export (2007), Terrence Malickin alulle saama ilmastonmuutosta käsittelevä dokumentti The Unforseen (2007) sekä kiarostimalaiseksi luonnehdittu Milky Way (2007).

Elokuvien ohella luvassa on tähtivieraiden esiintymisiä, mestariluokkia ja live-tapahtumia. Lisätietoja elokuvan juhlasta lontoolaisittain löytyy British Film Instituten internet-sivuilta osoitteesta www.bfi.org.uk/whatson/lff.