Läpileikkaus maailman nykytilaan

Lens Politica on poikkitaiteellinen, yhteiskunnallinen ja poliittinen festivaali, joka järjestetään Helsingissä 19.–23.11.2008. Kolmatta kertaa järjestettävä viisipäiväinen tapahtuma tuo tänä vuonna kaupunkiin elokuvien lisäksi myös taidetta, musiikkia, keskusteluja ja kansainvälisiä vieraita. Yhteistyössä Kuvataideakatemian kanssa järjestettävä festivaali leviää samalla Andorran ja Dubrovnikin turvallisten seinien ulkopuolelle Kuvataideakatemian gallerioihin, Kiasmaan sekä Helsingin keskustan ulkotiloihin.

Maailman juhliessa demokratian voittoa Yhdysvalloissa, suomalaisten tutustuessa uusiin kunnallispoliitikkoihinsa, ja itse kunkin yrittäessä päättää paniikin astetta taloudellisen taantuman ja ilmastokatastrofin kynnyksellä on aika paeta elokuvasalin pimeään tarkastelemaan asioiden laitaa turvalliseksi rajatussa tilassa.

Sota, uskonto ja kulutusjuhlan kuokkavieras

Lens Politican ohjelmistossa on tänä vuonna 26 elokuvaa eri puolilta maailmaa. Aiheet ovat tuttuja ja ajankohtaisia: Lähi-idän kriisi ja laajemmin sota monissa muodoissaan, uskonnolliset ja kulttuurierot sekä homoseksuaalien siellä ja täällä kohtaamat ennakkoluulot.

Z32Palestiinalaispojan ja israelilaistytön postuumi kohtaaminen on kirjaimellisesti sydämellinen elokuvassa A Heart from Jenin (2008). Provokaattorin maineessa olevan israelilaisen Avi Mograbin uudessa yhteiskuntakriittisessä elokuvassa Z32 (2008) Israelin ruutitynnyriä käsitellään astetta kovakouraisemmin. Uskonnon ja kulttuurin moninaiset moraaliseettiset ongelmat esittäytyvät moniavioisuuden hämmentävän teeman kautta elokuvassa Four Wives - One Man (2007), ja festivaalin vieraaksi saapuvan nuoren dokumentaristin, Döndü Kilicin, elokuvassa The Other Side of Istanbul (2008) perehdytään tänä syksynä Suomessakin puhuttaneeseen homofobiateemaan. Tällä kertaa homoseksuaalit kohtaavat ennakkoluuloja kaksinaismoralistisessa Turkissa.

What Would Jesus BuyWhat Would Jesus Buy? On Morgan Spurlockin (Supersize Me) tuottama elokuva. Huumorin keinoja jälleen hyödyntäen tutustutaan ympäri Amerikkaa joulunajan kulutushuumassa reissaavan "Reverand Billyn", eli Bill Talenin päättäväiseen projektiin: mies aikoo pelastaa kapitalismin ikeeseen joutuneen kansan rahan vallasta. Dokumentin myötä saarnamies Billystä tuli seurakunnan johtaja ja kulttihahmo tuhansille samanmielisille.

Klassikko-otsikon alla Lens Politicassa esitetään Peter Watkinsin puolidokumentaarinen La Commune (1999). Lähes viisituntinen elokuva kertoo historiallisen tarinan vallankumouksellisen Pariisin nopeasta noususta ja tuhosta vuonna 1871. Faktaa ja fiktiota surutta sekoittava monumentti on vajaassa kahdessa viikossa 200 näyttelijän voimin kuvattu protesti mainostajien kuluttajaystävällisiä pituusvaatimuksia vastaan ja suurieleinen kannanotto joukkovoiman ja yhteistyön puolesta.

Omissa sarjoissaan festivaalilla esittäytyvät kuubalainen, venezuelalainen ja saamelainen elokuva. Niinikään Taideteollisen korkeakoulun opiskelijoiden ja Aurelia Borealis -elokuvaryhmän nuorten tekijöiden lyhytelokuvat ovat saaneet festivaalille omat esityssarjansa.

Poikkitaiteellisia tapahtumia ja yhteiskunnallista keskustelua

Elokuvanäytösten lomassa Lens Politica saattaa taiteilijat ja yhteiskuntavaikuttajat yhteen keskustelemaan muun muassa palestiinalaisten asemasta Israelissa, taiteilijan ilmaisuvapaudesta sekä yhteiskunnallisen ja poliittisen elokuvan asemasta niin Suomessa kuin Venezuelassa. Keskustelijoina ovat muun muassa venezuelalaiset elokuvantekijät Willmer Perez ja Manuel Perez Paredes sekä Euphoria Borealis -yhdistyksen edustajat.

Omistajuus-teema on esillä sekä nuorten taiteilijoiden töissä että kaupunkitilan omistajuutta pohtivassa Taina Rajantin ja Michail Galanakisin keskustelussa. Teemu Kivikankaan valokuvissa näyttäytyy kahtiajakautunut Rio de Janeiro, Eric Hynysen A Short History of the World -videokollaasi hyödyntää mykkäelokuvan estetiikkaa ihmiskunnan historiaa taloudellisesta näkökulmasta tarkastellessaan. Kivikankaan valokuviin voi tutustua FaFa Galleriassa, Hynysen teos valtaa kaupunkitilan, sillä se heijastetaan Lasipalatsin seinään Helsingin ydinkeskustassa.

Elokuvien ja taidenäyttelyiden jälkeen voi suunnata kulkunsa festivaaliklubeille Dubrovnikiin. Esiintyjäkaartiin kuuluu esimerkiksi legendaarinen Tuomari Nurmio sekä Pistepirkko-mies Asko Keräsen ja Marjatta Ojan sympaattinen You and Me -duo.

Lisätietoja ja tarkempi ohjelmisto löytyvät osoitteesta www.lenspolitica.net