Mielikuvitushoitoa syyspimeyteen - Leffakansio piristää niin lasta kuin aikuistakin

Lastenelokuvafestivaali Leffakansio pyörii Helsingin Bio Rexissä toista kertaa. Festivaalin idea on tarjota laadukasta lastenelokuvaa ja erityisesti sellaisia rainoja, jotka eivät ole aiemmin yltäneet Suomen levitykseen. Tämänkertainen festari keskittyy tuoreeseen eurooppalaiseen elokuvaan.

Tapahtuma on ensisijaisesti suunnattu ala-asteikäisille, joille on järjestetty koko viikon ajan koululaisnäytöksiä. Viikonloppuna 29.-30.11. ovet aukeavat kaikenikäisille fantasiasta ja lastenkulttuurista kiinnostuneille. Yleisönäytöksiä on vain neljä, mutta koululaisnäytöksiin on ilmoittautunut yli 5000 tuhatta lapsukaista.

Järjestäjänä toimii Helsingin kaupungin kulttuuriasiainkeskus lukuisine yhteistyökumppaneineen (mm. Goethe-instituutti ja Itävallan suurlähetystö). Festivaali on yhteistyössä myös Oulun lastenelokuvafestivaalin kanssa ja osa elokuvista nähdään molemmilla juhlilla.

Lauantain ohjelmiston aloittaa Lentävä luokkahuone (2003), palkittu saksalaiskuva sisäoppilaitoksen musikaalisista pojista salaisine projekteineen. Elokuva perustuu Erich Kästnerin suosittuun romaaniin. Kästner oli natsivainoista kärsinyt kirjailija, jonka lastenkirjoja on 1930-luvulta lähtien filmatisoitu jopa kolmenkymmenen elokuvan verran. Science Fiction (2002) on nimensä mukaisesti lasten scifiä, joka kertoo paitsi avaruusolioista, myös aikuisten ja lasten maailman eroista.

Sunnuntaina nähdään eräs pääelokuvista, tanskalainen Joku niin kuin Hodder (2002). Henrik Ruben Gentzin ohjaama elokuva kahmaisi vastikään Kööpenhaminan kansainvälisillä lastenelokuvafestivaaleilla pääpalkinnon eli Busterin. Hodder on kiireisen yksinhuoltajaisän poika, joka saa keijukaiselta tehtäväkseen pelastaa maailman. Islantilainen Ikingut - pakkasen poika (2001) sijoittuu saagojen myyttiseen aikaan. Lämmin ja humoristinen filmi kertoo eskimopojasta, jota taikauskoisessa kylässä luullaan jääkarhuksi.