Imagina 98 - tietokoneanimaatioiden parhaimmistoa

Imagina on yksi maailman johtavista festivaaleista, jotka esittelevät uuden teknologian mahdollistamia animaatioita. Festarit saivat alkunsa jo seitsemäntoista vuotta sitten, kun parisataa ihmistä kokoontui yhteen, yhdistävänä linkkinä rakkaus tk-animaatioita kohtaan. Kyseessä on ranskalainen tapahtuma, vaikkakin festarit olivat Monacossa tänä vuonna.

Nyt tuo happening on venynyt huomattavasti laajempaan mittakaavaan ja Imaginasta onkin muodostunut alan keskeinen instituutio. Festivaalit koostuvat erilaisista tapahtumista, mm. seminaareista ja alan tutkijoiden tapaamisista, mutta kiinnostavin tapahtuma on vuosittainen Prix Pixel -sarja. Siinä esitellään festivaalien vuosittaiset voittajat, jotka ovat olleet mm. Tampereen elokuvajuhlien suosituimpia näytöksiä.

Tänä vuonna Imaginan ja Tampereen festivaalit olivat samaan aikaan, joten perinteistä näytöstä ei järjestetty Tampereella. Kuitenkin nuo Prix Pixel -voittajat oli mahdollisuus nähdä hiljattain myös Turussa, ja tilaisuudessa oli läsnä Jean-Michel Blottière, Imaginan uusi johtaja. Blottière esitteli sarjan voittajat sekä alusti myös Prix Pixel 10-vuotta retrospektiivin, joka oli katsaus vuosien 1985-1995 parhaisiin animaatioihin.

Sarjan helmet

Imagina Prix Pixel 1998 -sarjassa esiteltiin mm. Toy Story -elokuvasta tutun animaatiostudio Pixar:n tuotanto Geri’s Game. Erikoisefekteistään parhaana palkittiin Titanic-leffa, mikä ei liennyt yllätys kenellekään. Esiintyyhän leffassa mm. kymmeniä digitaalisesti luotuja ihmishahmoja. Sen sijaan elokuvan parhaat alkutekstit löytyivät James Bond -elokuvasta Tomorrow Never Dies (Huominen ei koskaan kuole).

Sarjan parhaana palkittiin 27-vuotiaan ranskalaisen Marie Paccoun animaatio Un Jour, joka säväytti tuomariston omintakeisella musta/valko-kuvauksellaan ja erikoisella tarinallaan. Se on melankolinen kertomus naisesta, jonka sisällä elää eri miehiä… Musiikkivideosarjan voittaja oli Aerosmithin Pink, joka on onnistunut sekoitus huumoria, taitavaa kuvankäsittelyä ja mainiota rock ’n’ rollia.

Ennen ja nyt

Muutokset ovat nopeita tietokoneteknologian sektorilla, ja moni seikka onkin muuttunut animaatioissa verrattuna aikaisempiin vuosiin. Olennaisin murros on tietysti parempien laitteistojen ja softien mahdollistamat uudet ulottuvuudet liikkeen ja taustojen alueella, mutta myös animaatioiden sisällöt ovat kokeneet muutoksia. Olikin ilahduttavaa huomata, että voittajaksi julistetun Un Jour -animaation olennaisin valintaperuste oli sen sisällön, ei pelkän muodon korostaminen.

Monet animaatiot ovatkin lähentyneet elokuvaa siten, että teoksen olennaisin piirre on selvä narraatio, kertomus, jonka ympärille tekninen muoto rakennetaan. Osasta tietokoneanimaatioista on muodostunut jonkinlaisen paremman teknisen formaatin teos, jossa teknologinen utopia on elokuvaa läsnäolevampaa. Animaation liikkeet, visuaalinen toteutus ja taustat saavatkin yleisön helposti kokemaan wau!-elämyksen, jossa piilee vahvasti uuden kokemuksen viehätys.

Teknisessä formaatissa olennaisin muutos on ihmiskasvojen ilmeiden ja eleiden huomattava yhdennäköisyys "oikeiden" kasvojen kanssa. Varsinkin Pixarin teos Geri’s Game oli nauttivaa katsottavaa animaatiohenkilön ilmeiden osalta, joka oli mainiosti yhdistetty lystikkääseen juoneen. Mutta digitaalisten uuskasvojen tai vaikkapa digitaalisen Marilyn Monroen luominen yhdennäköiseksi kohteensa kanssa, on vielä tavoittamaton haave.

Kokonaisuudessaan Imagina98 Prix Pixel 1998 -voittajat olivat mielenkiintoista katsottavaa, ja animaatiot antavat kattavan kuvan siitä, mitä visuaalisen toteutuksen ja teknologian pyhään liittoon kuuluu juuri tällä hetkellä. Samalla ne väistämättä kertovat jotain olennaista omasta ajastamme, jossa yritämme niin raivokkaasti pakastaa kaiken digitaaliseen muotoon. Ehkäpä arkimaailma ei enää riitä täyttämään kiireistä tajuntaamme.